Met pinkenstier of SiryX-sperma minder zware geboorten

Met pinkenstier of SiryX-sperma minder zware geboorten
Delta Kickoff is een pinkenstier met 109 geboortegemak

‘Een vaars die zwaar afkalft, krijgt het in haar eerste lactatie gelijk moeilijk. En soms houdt ze hier haar hele leven hinder van. Dat is natuurlijk zonde van alle investeringen om een goede vaars op te fokken’, constateert Cees Oomen, specialist veestapelmanagement bij CRV. ‘Het risico op zwaar afkalven kan echter aanzienlijk worden verkleind door bij de stierkeuze rekening te houden met geboorteproblemen’, legt hij uit.

CRV publiceert bijvoorbeeld voor alle stieren een fokwaarde geboortegemak. Deze fokwaarde geeft inzicht in het percentage normale of gemakkelijke geboorten dat verwacht mag worden bij gebruik van deze stier op pinken. Gemiddeld kalft 94,8 procent van de vaarzen normaal of gemakkelijk af. Bij gebruik van een stier met een fokwaarde geboortegemak van 104 is dit 95,6 procent en bij gebruik van een stier met een fokwaarde geboortegemak 108 is dit 96,3 procent. Van stieren met een fokwaarde geboortegemak onder de 100 zullen gemiddeld minder kalveren normaal of gemakkelijk geboren worden.

‘Veehouders kunnen zware geboorten bij vaarzen voorkomen door gebruik te maken van pinkenstieren. Dit zijn stieren met een fokwaarde geboortegemak van 105 of hoger’, zegt Oomen. Ook de inzet van gesekst sperma is volgens de specialist veestapelmanagement een goede methode om het risico op zware geboorten bij pinken te beperken. ‘Het merendeel van de zware geboorten wordt veroorzaakt door stierkalveren. Met het gebruik van vrouwelijk SiryX-sperma is minimaal 95 procent van de geboren kalveren een vaarskalfje’, vertelt Oomen. ‘Daarbij hebben pinken gemiddeld de hoogste genetische aanleg voor het fokdoel van de veehouder. Door uit deze dieren vaarskalfjes te fokken is de genetische vooruitgang ook hoger.’

Selecteer pinkenstieren in de webshop

Ga naar de webshop en selecteer het ras van uw keuze

> stap 1 Scrol in het linkermenu helemaal naar beneden naar ‘voeg fokwaardefilter toe’
> stap 2 Selecteer het kenmerk geboortegemak
> stap 3 Schuif met de muis in het menu het bolletje naar 105
> stap 4 Alle stieren die geschikt zijn voor gebruik op pinken worden automatisch geselecteerd.

Selecteer pinkenstieren in de webshop