Levensproductie Nederlandse koeien stijgt tot 37.401 kg melk

Levensproductie Nederlandse koeien stijgt tot 37.401 kg melk

De gemiddelde levensproductie van de melkkoeien in Nederland is in het boekjaar 2021-2022 gestegen met bijna 1.800 kg tot 37.401 kg melk. De levensduur van de koeien nam toe met bijna twee maanden.

Dit komt naar voren uit de jaarstatistieken van de melkproductieregistratie (mpr) van Coöperatie CRV die vandaag zijn gepubliceerd.

Recordhoge levensproductie

Nooit eerder realiseerden de melkkoeien in Nederland een hogere levensproductie dan in het afgelopen boekjaar, dat loopt van september 2021 tot september 2022. De koeien die werden afgevoerd van de Nederlandse melkveebedrijven, produceerden in hun leven gemiddeld 37.401 kg melk met 4,37 % vet en 3,57% eiwit (2.971 kg vet en eiwit), 1.777 kg melk en 145 kg vet en eiwit meer dan in het vorige boekjaar.

De stijgende gemiddelde levensproductie is ook zichtbaar in het toenemend aantal koeien met een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk. Afgelopen jaar passeerden 3.953 koeien deze grens, in het vorige boekjaar waren dat er bijna 700 minder. In totaal 297 Nederlandse koeien produceerden afgelopen jaar meer dan 10.000 kg vet en eiwit.

Bijna twee maanden langere levensduur

De hogere levensproductie is onder andere te danken aan een 53 dagen langere levensduur. De productieve levensduur – het aantal dagen tussen eerste kalfdatum en laatste monstername – steeg met 57 dagen door een kortere opfokperiode. Daarnaast produceerden de afgevoerde Nederlandse koeien ook meer melk, dit jaar gemiddeld 29,3 kg per melkdag, vorig jaar nog 29,0 kg. De tussenkalftijd van de koeien bleef stabiel op 408 dagen. Een gemiddeld Nederlands mpr-bedrijf had in het afgelopen boekjaar 109 melkkoeien.

Minder melk en lagere gehalten

De gemiddelde melkproductie per lactatie is in het afgelopen boekjaar gedaald. Het rollend jaargemiddelde op de 12.264 Nederlandse mpr-bedrijven kwam uit op 9.068 kg melk met 4,38% vet en 3,55% eiwit, goed voor 721 kg vet en eiwit en een economisch jaarresultaat van 2.066. De melkproductie was daarmee 123 kg lager dan vorig jaar, het vetgehalte daalde met 0,05% en het eiwitgehalte met 0,06%.

Koeien Rosegaar hoogste levensproductie

De lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie van de aanwezige koeien wordt net als vorig jaar aangevoerd door Arie Jan Rosegaar uit Pesse. Zijn veertig koeien, die gemiddeld acht jaar en twee maanden oud waren, noteerden een gemiddelde melkproductie van 72.190 kg melk met 4,20% vet en 3,39% eiwit, resulterend in 5.480 kg vet en eiwit. Het proefbedrijf van Provimi uit Velddriel doet daar met veertien koeien met 5.343 kg vet en eiwit niet veel voor onder. Ook vorig jaar stond dit bedrijf al op de tweede positie. De derde plek is opnieuw voor de familie Oudenes uit Stolwijk met 21 koeien met een gemiddelde levensproductie van 4.544 kg vet en eiwit.

Koeien van koploper ruim tien jaar

De lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie van de afgevoerde koeien wordt dit jaar aangevoerd door maatschap Mulder uit Nieuwerbrug. De veehouders voerden afgelopen jaar twaalf koeien af met een gemiddelde leeftijd van tien jaar en drie maanden en een gemiddelde levensproductie van 76.413 kg melk met 4,46% vet en 3,49% eiwit, resulterend in 6.080 kg vet en eiwit. De tweede plek is voor melkveebedrijf Brouwer-Leemhuis uit Albergen. De twaalf afgevoerde koeien van dit bedrijf tekenden voor een levensproductie van 5.721 kg vet en eiwit. Op de derde positie komt maatschap Valk-Jansen uit Dalfsen met 22 afgevoerde koeien met een levensproductie van 5.666 kg vet en eiwit.

Publicatie jaarstatistieken aangepast

Coöperatie CRV heeft de publicatie van de mpr-jaarstatistieken aangepast. Cijfers over de melkproductie van individuele bedrijven en koeien worden niet langer openbaar gemaakt. Ze zijn dan ook niet terug te vinden in dit persbericht. Veehouders krijgen nog wel hun eigen cijfers op papier en kunnen daarop ook zien hoe hun bedrijf op rollend jaargemiddelde scoort ten opzichte van collega’s.

Daarnaast kunnen veehouders hun eigen cijfers inzien via de website van Coöperatie CRV. Dit deel van de website wordt afgeschermd en is dan alleen nog toegankelijk voor veehouders via een ‘Mijn CRV’-account. Na inloggen kunnen veehouders bekijken welke positie hun bedrijf inneemt op de landelijk ranglijst en die van de eigen provincie, het eigen district (Nederland) of de eigen afdeling (Vlaanderen). Ook is het mogelijk het rollend jaargemiddelde te vergelijken met dat van collega’s met eenzelfde melksysteem of bedrijfsgrootte.

Duurzame veestapels bron van inspiratie

‘Mpr-cijfers van individuele bedrijven kunnen worden beschouwd als privacygevoelige informatie. Wij vinden het niet langer passend om deze in het openbaar te delen’, motiveert Paul Vriesekoop, manager coöperatieve zaken bij CRV, de beslissing van de ledenraad om te stoppen met de publicatie van deze cijfers.

Coöperatie CRV maakt een uitzondering voor het publiceren van een top 10 van de bedrijven met de hoogste levensproducties. ‘Nederlandse en Vlaamse melkveehouders mogen trots zijn op de duurzaamheidsprestaties van hun koeien en wij vinden dat deze cijfers mogen worden uitgedragen naar een breed publiek. Veehouders die op duurzaamheid topprestaties leveren, verdienen een podium. Zijn kunnen een bron van inspiratie zijn voor collega’s’, vindt Vriesekoop.