Kaydochter Joze 145 is mrij-koe van het jaar 2023

Veehouders Klaas, Jantie en Geert Huls met Kaydochter Joze 145
Veehouders Klaas, Jantie en Geert Huls met Kaydochter Joze 145

De bijna vijfjarige Joze 145 van de familie Huls uit Staphorst is verkozen tot mrij-koe van het jaar 2023. De dochter van de stier Kay dankt deze titel vooral aan haar economische prestaties.

Quote veehouder Geert Huls: ‘Ze valt niet op in het koppel, maar produceert gemakkelijk veel melk met zeer hoge gehaltes’

De derdekalfskoe gaf tot nu toe al 23.500 kg melk met 4,93% vet en 4,05% eiwit en is goed voor een gemiddelde lactatiewaarde van 127. ‘Joze 145 is een sterk gebouwde koe met veel lengte, een vast aangehechte uier en best beenwerk’, vertelt Geert Huls, die samen met zijn vader Klaas en moeder Jantie 120 mrij-koeien melkt. ‘Ze valt niet op in het koppel, maar produceert gemakkelijk veel melk met zeer hoge gehaltes. Haar uiergezondheid is prima, net als haar vruchtbaarheid’, aldus de veehouder.

Laatrijpe vaars ontwikkelde zich goed

Joze 145 is gefokt door Kees van Dooren uit Lage Mierde, fokker van de stier Remco. ‘In 2021 hebben we onze stal uitgebreid en waren we op zoek naar koeien om de extra plaatsen direct te benutten’, vertelt Geert. ‘Toen Kees stopte met zijn bedrijf konden we een koppel van 22 koeien en een deel van het jongvee overnemen. Joze 145 had toen net voor de eerste keer gekalfd. Het was een leuke vaars die goed produceerde, maar verder niet heel opvallend’, herinnert hij zich.

In Staphorst werd de dochter van de stier Kay enkele maanden later ingeschreven met 85 punten voor algemeen voorkomen. ‘Ze is laatrijp en ontwikkelde zich zo goed dat we haar afgelopen december als derdekalfskoe opnieuw hebben laten keuren’, vertelt Geert. Ze was in ruim twee jaar tijd nog zeven centimeter gegroeid en kreeg 87 punten voor algemeen voorkomen, met 89 punten voor frame en type, 87 punten voor uier, 86 punten voor beenwerk en 83 punten voor bespiering.

Joze 145
Joze 145

Familie in beeld bij CRV

De familie Huls laat merkeronderzoek doen bij al hun vaarskalveren. De kwaliteiten van Joze 145 waren daardoor al langere tijd in beeld bij CRV en ze is meerdere keren geïnsemineerd voor het fokprogramma. Een stier voor de ki leverde dat nog niet op. Wel melkt de familie Huls een dochter van Saturnus, die met een lactatiewaarde van 108 ook prima presteert. Bij het jongvee loopt een pink van Wim.

De mrij-koe van het jaar is nu drachtig van Soreno (Moreno x Rudolf). Als deze dracht resulteert in een stierkalf met interessante genoomfokwaarden, zal dit worden overgenomen door CRV. ‘Maar als het een mooi vaarskalfje wordt, vinden wij dat ook helemaal niet erg’, verklaart Geert met een lach.

Joze 145 is een dochter van de stier Kay (De Vinkenhof Koen x Mathijs), gefokt door de gebroeders Henk en Arend ten Damme uit Winterswijk Meddo. Kay bewijst zicht met zijn dochters als vererver van echte dubbeldoelkoeien met een prima melkproductie met een hoog vetgehalte, correcte frames, goede benen en een passende bespiering.

Kay

(Koen x Matthijs x Kian)

Fokstier

  • Goede productie
  • Prima levensduur
  • Sterke benen
  • A2A2

Bestel Kay in de webshop

Kay
Kay