Interview met Annika Wijnands - inseminator, scanner, planner & opleidingscoördinator

Annika Wijnands
Annika Wijnands

Deze week spreken we met Annika, al 7,5 jaar werkzaam voor CRV en samen met Lindsay Franken en Ianthe Moens verantwoordelijk voor de trainingen van de dienstverlening kant binnen CRV Academy. Momenteel zijn zij druk bezig met de cursus vruchtbaarheid coördinator die uit meerdere trainingsdagen bestaat, waarvan nu ongeveer de helft voorbij is.

“Ik vind het ontzettend leuk dat ik me mag bezighouden met de scholing en opleiding van inseminators, maar ook veehouders die het zelf willen doen. Ik heb altijd met de poten in de klei gestaan als inseminator en scanner. Ik vind het tof dat ik die kennis nu mag overbrengen op collega’s, maar ook op de opleiding veehouderij. Ik denk dat het goed is dat we binnen CRV een verdiepingsslag maken in de verschillende specialismen. Inseminators kunnen zo doorgroeien tot scanners waarbij ze de drachtcontroles doen, aan de slag als embryo transplanteur of veehouders begeleiden als vruchtbaarheidscoördinator.”

Momenteel loopt dus de cursus voor laatstgenoemde. Hiervoor zijn landelijk 54 deelnemers geselecteerd. “Als vruchtbaarheidscoördinator is het belangrijk dat je een hoog kennisniveau koppelt aan uitstekende communicatieve vaardigheden. Je moet weten wát je de boer adviseert, maar ook hoe je dat het beste kunt doen. Dat zie je ook terug in de cursus: onderwerpen zijn bijvoorbeeld MPR & kengetallen en voeding, maar ook communicatieve vaardigheden en koesignalen. We hebben dan ook zowel een theorie als praktijkexamen in deze cursus”

Annika vindt het goed dat CRV Academy tot stand is gekomen. “Het is belangrijk dat we ons als bedrijf blijven ontwikkelen op alle vlakken. Hoewel ik al best tevreden was over de opleidingen van inseminators, is het goed dat we opleidingen blijven ontwikkelen en écht in de organisatie embedden. Bijkomend voordeel: het zorgt voor verbinding. Doordat de cursussen van verschillende afdelingen op elkaar aansluiten, krijgen medewerkers een beter idee van wat collega’s in een bepaalde rol nu eigenlijk doen. Zo hangt de cursus vruchtbaarheidscoördinator samen met het pakket vruchtbaarheid op maat.”

Annika benadrukt dat ze het samenwerken écht ziet als de sleutel tot lange termijn succes. “Het is mooi dat onze tools nu in de cursussen terugkomen. Dat maakt het toch een stuk makkelijker om ze aan te bieden. We doen veel als CRV, en soms zien we door de bomen het bos niet meer. Door die kruisbestuiving kunnen we veel beter samenwerken waardoor het algehele niveau omhooggaat. En dat is belangrijk, zeker in deze voor de boer roerige tijden. Dingen zullen ongetwijfeld veranderen en de boeren die overblijven zullen een stuk zakelijker zijn. Des te belangrijker om als CRV een zo sterk mogelijke sparringpartner te zijn!