Indexdraai bevestigt: dochters van CRV-stieren blinken uit op efficiëntie

Delta Riva 1 (v: Reloader). Eig.: Mts. J.P.H. & M.J.H. Linders, Bergen (Limb.)
Delta Riva 1 (v: Reloader). Eig.: Mts. J.P.H. & M.J.H. Linders, Bergen (Limb.)

De efficiëntie van de omzetting van voer in melk bepaalt voor een belangrijk deel het rendement van een melkveebedrijf. Hierbij gaat het enerzijds om koeien die gezond en probleemloos oud worden waardoor het vervangingspercentage laag blijft. Anderzijds zijn er duidelijk genetische verschillen in voerefficiëntie. Binnen het fokprogramma van CRV krijgen deze kenmerken dan ook veel aandacht. De indexdraai van december 2022 bevestigt dat dit leidt tot resultaat.

Nieuw in het aanbod: Boreso en Podium

Neem de nieuwkomer Manders Upside (Fragrant x Ranger). Hij pakt direct de tweede plaats in de rangschikking op NVI en is met een fokwaarde van 112 een topper op het kenmerk voerefficiëntie. Daarbij scoort hij 561 Inet, 824 dagen levensduur en daarmee een extreem hoge +23% CRV Efficiëntie. Upside, gefokt door de familie Manders in Venhorst, vererft ook 110 uier, 110 beenwerk en 111 totaal exterieur. Deze jonge stier komt in 2023 beschikbaar.

Wel per direct beschikbaar zijn Delta Boreso en Delta Podium. Delta Boreso (Rioaveso x Floris) is een allround vererver op zeer hoog niveau met 487 Inet en +14% CRV Efficiëntie, 109 totaal exterieur en 863 dagen levensduur. Hij wist deze draai op gezondheidskenmerken nog wat winst te boeken en scoort nu onder andere 105 uiergezondheid, 105 vruchtbaarheid en 109 klauwgezondheid. Delta Podium (Tornado x Ranger) oogst vooral applaus als exterieurtopper met 112 uier, 109 beenwerk en 114 totaal exterieur. Hij toont een solide productievererving en prima gezondheidskenmerken.

Delta Boreso
Delta Boreso

Efficiëntietoppers beschikbaar via Create

Delta Encourage (Fragrant x Trust) blijft met afstand de hoogste stier voor NVI. Hij combineert ruim 2000 kg melk met +0,31% vet en +0,26% eiwit, resulterend in 686 Inet. Daarbij is Encourage met een fokwaarde van 112 een topper op voerefficiëntie en ook zijn fokwaarde van 778 dagen levensduur is uitstekend. Dochters van deze absolute topstier zullen dan ook het voer dat ze in hun leven opnemen zeer efficiënt omzetten in melk. Dit komt tot uitdrukking in een score van +23% voor CRV Efficiëntie. Encourage is sinds kort beschikbaar via het Create-programma. Met dit programma maakt CRV de allerhoogste nieuwe InSire-stieren versneld beschikbaar voor alle veehouders in Nederland en Vlaanderen.

Nieuw in het Create-programma is de roodbonte Delta Borax (Freestyle x Jakarta). Ook hij is een topper op efficiëntiekenmerken met +17% CRV Efficiëntie, 108 voerefficiëntie, 531 Inet en 733 dagen levensduur. Daarnaast scoort Borax allround goed op gezondheidskenmerken en exterieur.

Delta Encourage
Delta Encourage

Goldcrest en Lead Out P nieuwe roodbonttoppers

De roodbonte Delta Firestone, kleinzoon van superstiermoeder Caudumer Lol 422, wist zijn productiefokwaarde nog wat te verbeteren en staat nu genoteerd op 516 Inet met 1269 kg melk met +0,43% vet en +0,28% eiwit en +14% CRV Efficiëntie. Firestone (Eloy x Faithfull) vererft een hoge levensduur en scoort allround fokwaarden voor exterieur en gezondheidskenmerken. Nieuw beschikbaar is Delta Goldcrest (Wingstar x Goal). Hij is een echte dikke-melkstier met +0,50% vet en +0,25% eiwit maar scoort ook 108 totaal exterieur waarbij de hoge scores voor voorhand en kruisbreedte opvallen. Met +9% CRV Gezondheid is Goldcrest een van de beste gezondheidsverervers in het aanbod.

Binnenkort beschikbaar in ons aanbod: Delta Lead Out P (Launch PP x Pitcher). Hij heeft een productiefokwaarde van 524 Inet en krikte zijn exterieurfokwaarde deze draai nog wat op naar 111 totaal exterieur met onder andere 111 voor beenwerk. Met een fokwaarde van 109 is Lead Out een topstier voor het verbeteren van de klauwgezondheid.

Caudumer Lol 422 PP (Handy P RF). Eig.: Barendonk Holsteins VOF, Beers (NB)
Caudumer Lol 422 PP (Handy P RF). Eig.: Barendonk Holsteins VOF, Beers (NB)

Dochtergeteste Reloader en Martin stijgen op productie

Bij de dochtergeteste stieren vallen de prestaties van Delta Reloader op. De Finderzoon zag zijn fokwaarde stijgen met 36 punten naar 364 NVI, met name door een winst van 41 euro Inet. Met Reloader heeft CRV de allerhoogste dochtergeteste stier op stal. Reloader dankt zijn productiestijging vooral aan de laatrijpheid van zijn dochters. Hij heeft dan ook een fokwaarde van 1086 dagen levensduur en met 110 voerefficiëntie is hij ook voor dit kenmerk de allerhoogste dochtergeteste stier in het aanbod.

Reloader deelt de koppositie op voerefficiëntie overigens met Midwolder Martin. Hij steeg nog 61 euro Inet en scoort op basis van de prestaties van bijna 400 dochters nu 552 euro Inet en +18% CRV Efficiëntie. De Adorablezoon verbeterde ook zijn exterieurscore naar 110 totaal exterieur en 110 voor uier, en dat bij een productievererving van bijna 2500 kg melk.

Delta Abundant P (Ranger x Fun P) kreeg voor het eerst een fokwaarde op basis van nog jonge dochters. Deze bevestigen de status van hun vader als vererver van een solide productie en topexterieur (114 totaal exterieur met onder andere 113 beenwerk).

Bontje 72  (v. Abundant P RF). Eig.: Vof Antonissen-Goossens, Schyf
Bontje 72 (v. Abundant P RF). Eig.: Vof Antonissen-Goossens, Schyf

Pitcher plust met dochters

Ook de roodbonte Delta Pitcher (Jetstream x Potter P) kreeg een eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties. Zijn dochters zorgen ervoor dat de gehaltevererving van hun vader stijgt naar +0,05% vet en +0,20% eiwit. De exterieurvererving van Pitcher is eveneens gestegen en komt nu uit op 107 totaal exterieur met 109 beenwerk. Pitcher scoort allround goede gezondheidskenmerken en is een echter pinkenstier.

De toch al onbetwiste status van Aalshorst Rody (Riverboy x Fanatic) als dé roodbonte topstier van zijn generatie kreeg deze draai nog meer glans. De levensduurvererving van Rody stijgt met bijna 150 dagen naar 674 dagen en hij verbetert ook nog een punt op beenwerk en klauwgezondheid. Beide fokwaarden komen nu uit op 107. Voeg daarbij scores van 107 uiergezondheid en 106 vruchtbaarheid en een solide productievererving en de populariteit van deze stier bij veehouders die zijn dochters melken is verklaard. En Rody scoort 109 voerefficiëntie, opmerkelijk hoog voor een stier van zijn generatie.

Delta Pitcher-Red
Delta Pitcher-Red

Gangmaker met sterk beenwerk

Bij het mrij-ras bevestigen de fokstieren en halfbroers Harm en Harcon hun status als toppers voor respectievelijk gehaltes en exterieur. Een interessante jonge stier is Gangmaker (Saturnus x Meervelder Markus). Hij belooft vooral uit te blinken als vererver van zeer hoge gehaltes en sterk beenwerk.

De Vinkenhof Roza 170 (v. Harm). Eig.: VOF de Vinkenhof, Groot Ammers
De Vinkenhof Roza 170 (v. Harm). Eig.: VOF de Vinkenhof, Groot Ammers