In gesprek met Carmen, Manon en Feline

Team Service en Management (Carmen Nijenkamp & Sylvia van Mullem)
Team Service en Management (Carmen Nijenkamp & Sylvia van Mullem)

Carmen Nijenkamp, Feline Bemelmans en Manon Morsch werken alle drie in het marketing communicatieteam van Nederland Vlaanderen. Carmen werkt als junior productmanager in het team Service en Management en Feline en Manon werken beide als communicatieadviseur in het team Genetica en Fokkerij. In onderstaand interview vertelt Carmen hoe het is om te werken in het team en wat haar werk zo leuk maakt en Manon en Feline lichten toe wat hun werk als communicatieadviseur bij CRV inhoudt.

Werken in team Service & Management

Je komt als communicatieadviseur te werken in een klein team, met een teamleider Product Marketing Manager en een jr. Product Marketing Manager (jr. PMM). Jij zult de communicatie op je nemen van onze producten waarbij wij veehouders ondersteunen met serviceproducten en managementsoftware. Ondanks dat we werken in een klein team, heb je veel contact met andere afdelingen en onze directe collega’s van Marketing.

Wat maakt het werk zo leuk?

Met onze producten lossen wij échte problemen op voor veehouders. Je staat veel in contact met veehouders, collega’s van andere afdelingen maar ook met de overige stakeholders. We zijn een gezellig team dat binnen Marketing NL/VLA valt. We doen regelmatig leuke dingen met alle collega’s en er hangt een hele fijne sfeer. Op dinsdag en woensdag zijn de meeste collega’s ook op kantoor, wat het werken ook nog eens gezellig maakt. Ik voel me als jr. PMM helemaal thuis binnen dit team kan je ook zeker de uitdaging aangaan om alles uit je functie en uit je zelf te halen! Zien we jou snel als collega bij CRV?

Junior Product Marketing Manager Carmen Nijenkamp
Junior Product Marketing Manager Carmen Nijenkamp

Hoe ben je communicatieadviseur bij CRV geworden?

Manon: Na mijn agrarische opleiding Dier en Veehouderij aan van Hall Larenstein te Deventer heb ik in verschillende functies gewerkt in de agrarische sector maar ook buiten deze sector. Mijn interesse in de agrarische sector blijft aanwezig, dus ben ik blij dat ik deze kans bij CRV heb aangegrepen. Ik ben ingestroomd als Eventmanager voor een tijdelijke periode, na deze periode ben ik gevraagd of ik interesse had in de functie van communicatieadviseur. Ik werk nu met plezier vier jaar in deze functie.

Feline: Ik ben dit jaar afgestudeerd als Diermanagement student aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Via sociale media ben ik gecontacteerd door mijn huidige teamleider en zodoende ben ik hier terecht gekomen. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in sociale media en online marketing en heb hier bij een ander dier- gerelateerd bedrijf veel ervaring opgedaan. Tijdens mijn stage bij de GD ben ik erachter gekomen dat ik de veehouderij sector toch veel interessanter vind vooral in deze tijden is het belangrijk om iedereen goed te blijven informeren met waarom wij juist wel belangrijk zijn voor de toekomst en waarom de veehouders ook echt gesteund moeten worden in deze tijden.

Wat motiveert jou in je werk als communicatieadviseur?

Manon: Als communicatieadviseur werk je aan veel verschillende projecten mee, hierdoor leer je samenwerken met veel mensen en afdelingen in het bedrijf en ben je betrokken bij veel projecten. De ene keer werk je mee aan een aantal promotie flyers die gemaakt worden voor een beurs en de andere keer maak je een brochure voor een vleesveeras en voer je de gehele promotie hiervan uit. Ook zorg je voor de publicatie van berichten online en coördineer je sommige projecten. Ik ben bijvoorbeeld coördinator van het ‘Stierenaanbod’ welke na iedere indexdraai vernieuwd wordt. Het werk is hierdoor continue in beweging en erg afwisselend, dat blijft inspireren en dynamiek in de functie houden.

Feline: Mij motiveert vooral de leuke reacties die ik krijg op Facebook berichten. Ook probeer ik elke keer meer personen te bereiken met teksten om ze te enthousiasmeren voor dit geweldige beroep. Ook de negatieve reacties op berichten helpen mij heel goed met het verbeteren van de communicatietechnieken binnen CRV. Ik ben trots op het werk dat ik verricht en kijk ook vaak naar de resultaten die bepaalde berichten, e-mails of flyers opleveren zodat ik zie wat aanslaat en wat niet. Het afwisselende werk zorgt er ook voor dat het werk leuk blijft en je kan zelf kijken of je bij bepaalde projecten wel of niet aansluit. Al met al is de online communicatie met veehouders net zo belangrijk als de offline communicatie. De boodschap moet toch goed worden overgebracht

Communicatieadviseur Manon Morsch
Communicatieadviseur Manon Morsch

Wat kun je als communicatieadviseur betekenen voor veehouders?

Manon: Als communicatieadviseur beweeg je je eigenlijk tussen de marketingafdeling en de buitendienst van CRV. Hierdoor horen wij ook zaken die spelen in de markt bij veehouders. Wij proberen zo goed mogelijk hierop in te spelen en deze twee doelgroepen samen te brengen. We gaan tevens regelmatig mee met collega’s die werken als fokkerijspecialisten en horen zo echt wat er speelt bij veehouders op het erf. Een plezierige afwisseling in ons werk, waardoor we een leuke en nuttige bijdrage kunnen leveren in ons werk.

Feline: Zoals ik in bovenstaand stuk al heb verteld is online communicatie natuurlijk ook belangrijk. Voor veehouders wil ik via online communicatie ze wijzen op leuke evenementen die wij organiseren of de Webinars zoals Studio CRV. Achter het regelen van de Webinars en evenementen zit natuurlijk ook veel communicatie. Ook de acties van onze stieren worden niet alleen aan de deuren van de veehouders gecommuniceerd door onze fokkerijspecialisten. De flyers die veehouders meenemen worden natuurlijk ook altijd verzorgd door onze communicatieadviseurs. Ook de flyers die online worden gedeeld komen uit onze eigen pen die wel zeer vlot moet zijn natuurlijk als communicatieadviseur.

Wat heeft het werk als communicatieadviseur jou geleerd?

Manon: Het werken bij CRV heeft mij geleerd om goede communicatieve en pakkende teksten te schrijven. Als communicatieadviseur plaatsen we berichten zowel online als offline. Wij leren iedere dag weer hoe belangrijk het is om veehouders aan te schrijven met een belangrijke en nuttige boodschap maar juist geen overkill aan informatie te geven. In de functie van communicatieadviseur leren we hiermee omgaan in de praktijk en letten we erop voor welke doelgroep dit geschreven wordt. Het is leuk om te zien dat je hierin steeds beter wordt en goede reacties uit ‘het veld’ krijgt op materialen die we maken. We maken natuurlijk juist materialen die in de praktijk gebruikt kunnen worden en het is een extra motivatie om te merken als het materiaal goed gebruikt wordt en hierdoor de verkoop mede wordt gestimuleerd.

Feline: Als communicatieadviseur heb ik geleerd om op verschillende manieren te communiceren en dit hoeft niet alleen online te zijn. Op mijn oude werk was het vooral online communicatie, maar ook brieven en ansichtkaarten worden hier opgemaakt. Het werk als communicatieadviseur bij CRV blijft ook altijd leuk omdat ik constant de communicatie bijwerk als deze positief of negatief wordt ontvangen. Wij zijn natuurlijk ook maar mensen en hebben het beste voor met de veehouders, maar sommige communicatiemiddelen worden ook wel eens minder goed opgepakt dan andere en dit wordt nu nog constant bijgestuurd en zoveel mogelijk verholpen.

Communicatieadviseur Feline Bemelmans
Communicatieadviseur Feline Bemelmans

Wat is jouw mooiste succesverhaal?

Manon: Driemaal per jaar wijzigen de indexen van alle stieren, CRV maakt iedere indexdraai een nieuw Stierenaanbod voor Nederland en Vlaanderen. Het is altijd een drukke maar ook een hele leuke periode, omdat je zo nauw samenwerkt met je team en met elkaar een mooi product neerzet! Deze dynamiek van werk, deadlines en mooie producten spreken mij erg aan.

Feline: Het klinkt heel stom, maar in de korte tijd dat ik hier werk heb ik de nieuwsbrief zo gesegmenteerd dat voor de indexdraai de veehouders nog maar 1 mail ontvangen die helemaal gepersonaliseerd is naar de voorkeuren van de veehouder. Voorheen ontvingen sommige veehouders 2 nieuwsbrieven tijdens de indexdraai. Deze is nu aangepast zodat er nog maar 1 nieuwsbrief wordt verstuurd. Er zit vrij veel techniek achter om dit voor elkaar te krijgen maar het zorgt voor zoveel voldoening. Ook is mijn volgende doel om via Instagram 10.000 volgers te krijgen zodat we via dit kanaal ook nog verder kunnen uitbreiden met onze communicatie.

Werken bij CRV

Wil jij ook werken als communicatieadviseur bij CRV? Bekijk dan hier onze vacatures en solliciteer direct!