Honderd ton melk van oud-donoren op CRV-testbedrijf Van Middelaar

Het gezin Van Middelaar voor hun prachtige veestapel
Het gezin Van Middelaar voor hun prachtige veestapel

Sinds maatschap Van Middelaar instroming heeft van Delta-donoren is het niveau van de veestapel verder gestegen. In ruim één jaar behaalden maar liefst vier Delta-Dieren de status van 100-tonner. Benieuwd hoe Hans van Middelaar de genetica op zijn bedrijf verbetert? Lees dan verder.

Hoge genetische aanleg

De familie Van Middelaar uit Sterksel was tijdens het CRV-Event in 2016 één van de genomineerden voor de verkiezing van ‘Beste veestapel van Nederland’. Het bedrijf kwam op een eervolle tweede plek na de winnaar, familie Winter. Opvallend was de hoge genetische aanleg voor NVI. En…daar zijn meerdere redenen voor.

Fokken met gesloten beurs

‘We hebben Fokken met gesloten beurs tot in het extreme doorgevoerd’, zo geeft Hans aan: ‘We leggen de lat hoog qua selectie op fokwaarden. Een paring moet richting een verwachte 350 NVI of hoger gaan, anders wordt een embryo ingezet of maken we het dier drachtig van een Belgisch Blauwe. Daarnaast spreiden we de bloedvoering en leggen we de focus op hoornloosheid en roodfactor.’

Extremen vermijden

‘We proberen zo te fokken dat we de genetica optimaal benutten op ons bedrijf. Op deze manier hebben we jarenlang gefokt op een hoge NVI’, zo steekt Hans van wal. Het resultaat is een huidige productie (bij een gemiddelde leeftijd van 4.10 jaar) van 12.253 kg melk, 4,24 % vet en 3,57 % eiwit. De celgetalwaarde ligt nu op 53 en het gemiddelde exterieur ligt op 84,7 voor zwartbont en 85,5 punten voor roodbont. Hij vertelt verder: ‘We vermijden extremen, want dieren met een gemiddelde bouw blijven makkelijker lang lopen’, vertelt Hans en hij vervolgt: ‘Nu er interessante stiermoeders lopen, proberen we hieruit de volgende generatie stiermoeders te fokken. CRV verrichtte afgelopen jaar dan ook ruim 20 spoelingen op het bedrijf.’

Delta-dieren gezonder

‘Al voordat we CRV-testbedrijf werden, kwamen er uit Delta oud-donorkoeien en pinken naar ons bedrijf. ‘De eerste lichting Delta-vaarzen was direct een goede lichting’, vertelt Hans. Hij licht toe: ‘Ze presteren wat het fokprogramma van CRV belooft. Wat direct opviel is dat ze qua gezondheid voor liepen op onze veestapel, met name het celgetal was aanmerkelijk lager. De koeien vallen op door onopvallendheid. Ze doen netjes hun werk en wij hebben er minder werk mee. Als het lekker loopt heeft dat een hoge levensproductie tot gevolg.’ Vier dieren uit de eerste lichting produceerden over de 100.000 kg. Ze komen uit families die stieren hebben geleverd. Hieronder leest u welke dieren het betreft.

Vijf jonge stieren op de kaart

Delta Linde (AB 85, Diamond x O Man) doorbrak als eerste donor de grens van honderd ton. Ze produceerde tot nu toe in 3278 dagen 119.706 kg melk met 4,26% vet en 3,44% eiwit. Haar grootmoeder is Peeldijker Liesje 385, de excellente Ronalddochter van VOF Priems uit De Mortel. Zij zette haar levensproductie op 133.264 kg en staat aan de basis van diverse stieren uit deze familie als Delta Limbic, Delta Liberate, Delta Candyman P Rf, Delta Lustrum en Delta Lixor. Hans vertelt over Delta Linde: ‘Ze is nog steeds een gave koe en haar uier is zeker niet te groot. Binnenkort kunnen we haar scannen voor dracht. Als ze drachtig is kan ze ook wel over de 10.000 kg vet en eiwit produceren.’ Op het bedrijf lopen meerdere Liesjes, Hans is zeer te spreken over de dieren uit deze familie.

Peeldijker Liesje 385, grootmoeder van Delta Linde, stammoeder van vijf stieren in het actuele aanbod.
Peeldijker Liesje 385, grootmoeder van Delta Linde, stammoeder van vijf stieren in het actuele aanbod.

Veelgeefsters uit bekende families

De drie overige veelgeefsters komen uit gerenommeerde koefamilies. Delta Wietske (B 83, Shogun x Ramos) komt uit de Wietskefamilie waaruit ook Big Spell is gefokt. Delta Jody (B 84, Boxer x Laudan) komt uit de Southland Bobbiefamilie en kalfde in augustus voor de negende keer. De roodbonte, Delta Jacoba (AB 85, Carmano x Paramount), stamt af van de Massiafamilie. In deze familie valt de aanleg voor productie op sinds de introductie van de Inet-fokwaarde. Wellicht heeft u Massiagenen in uw stal als u bijvoorbeeld gebruik heeft gemaakt van stieren als Camion, Cherokee, Kylian of Curtis. In ons huidige aanbod zijn uit deze familie de stieren Delta Jeremy en Delta Panorama PP beschikbaar.

Delta Jacoba (AV 85), jongste honderdtonner
Delta Jacoba (AV 85), jongste honderdtonner

Hans kijkt vol verwachting uit naar de prestaties van zijn jongere koeien. Zo heeft het CRV-testbedrijf moeders op stal van een hele rij actieve InSire-stieren zoals Taskforce P, Pianist, Goldcrest, en Amplitude. Tegelijkertijd kijkt Hans naar de volgende generatie: ‘Van de moeder van Taskforce en Pianist hebben we zes vaarskalveren.’ De koeien krijgen het sowieso gemakkelijker, want de twee melkrobots waren overbezet met 1,6 miljoen liter per jaar. Door de onlangs geïnstalleerde extra robot verwacht de familie Van Middelaar nog beter de hoge erfelijke aanleg van hun hoogwaardige dieren te benutten.