Honderd keer honderd ton voor de familie Knoef

Ben, Ingrid en Jos Knoef met Big Betje 287, de honderdste honderdtonner op hun bedrijf
Ben, Ingrid en Jos Knoef met Big Betje 287, de honderdste honderdtonner op hun bedrijf

CRV feliciteert Jos, Ingrid en Ben Knoef uit Geesteren met de honderdste koe die op hun bedrijf een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk heeft geproduceerd.

Het is voor het eerst dat op een Nederlands melkveebedrijf deze uitzonderlijke prestatie is gerealiseerd. De honderdste honderdtonner uit stal Knoef heet Big Betje 287 en realiseerde een levensproductie van 101.662 kg melk met 3,85% vet en 3,69% eiwit in 2329 dagen. Dat is 43,7 kg melk gemiddeld per dag. Betje (Big Winner x Big Spell x Laurenzo), is ingeschreven met 87 punten en gaf bij de laatste mpr nog bijna 45 kg melk.

Fokken op productie en exterieur

Verzorging, voeding, huisvesting en fokkerij dragen volgens de familie bij aan het bijzondere resultaat. ‘We selecteren pas als vaarzen voor het eerst hebben gekalfd. Pas als een vaars voldoet aan de criteria om eventueel een honderdtonner te worden, mag ze blijven’, vertelt Jos Knoef. ‘Beenwerk, goede uiers en een goede kruisconstructie spelen daarin mee, en de laatste jaren ook de genoomfokwaarden voor uiergezondheid en productie. We fokken op productie en houden ook van mooie koeien. Daarnaast besteden we bij de stierkeuze aandacht aan persistentie en laatrijpheid’, aldus de fokker.

Twee keer 200.000

Van de honderd honderdtonners in de stal van de familie Knoef kwamen de meeste (13) uit de Boukjefamilie en waren er elf excellent. Uiteindelijk passeerden er tot nu toe 29 ook de kaap van 10.000 kg vet en eiwit. Twee koeien realiseerden zelfs een levensproductie van meer dan 200.000 kg melk: Big Boukje 192 (v. Cash) en Big Clara 123 (v. Win 395).

Sunny Boy meest invloedrijk

De honderd honderdtonners van de familie Knoef hadden in totaal 63 verschillende vaders. Met acht dochters was Sunny Boy het meest invloedrijk. Lord Lily tekende voor vijf koeien die een levensproductie van meer dan 100.000 kg melk realiseerden, F 16 en Jabot voor ieder vier. Vijf stieren leverden drie honderdtonners: Win 395, Stadel, Shogun, Laurenzo en de eigen gefokte Big Winner.