Hedra Riedel 919 maakte een enorme progressie en is nu excellent

Hedra Riedel 919 werd in maart van dit jaar kampioene in de middenklasse op de wintershow in Houten
Hedra Riedel 919 werd in maart van dit jaar kampioene in de middenklasse op de wintershow in Houten

‘Ze is onze beste melkkoe’, is de spontane reactie van melkveehouder Arjen Vernooij uit Schalkwijk als hem gevraagd wordt naar zijn indruk van Hedra Riedel 919. De halfzus van de CRV-stieren Delta Reloader en Delta Concert valt op door haar enorme melkijver. Ze is nu 180 dagen aan de melk in haar derde lactatie en daarin produceerde ze tot nu toe gemiddeld 60 kg melk per dag. Naast een bijzondere melkkoe is de dochter van Midwolder Movement bovendien een opvallende showkoe. Zo was ze al twee keer kampioene op de wintershow in Houten, bij de laatste editie in maart van dit jaar in de middenklasse. Begin deze maand werd Riedel 919 met 90 punten voor algemeen voorkomen excellent ingeschreven.

Progressie in productie

Hedra Riedel 919 is een dochter van de voor het fokprogramma van CRV veel benutte G-Force dochter Delta Rainbow. Haar moederlijn voert uiteindelijk terug op Etazon Hyde, een van de oermoeders van de Delta nucleus. ‘Riedel heeft de afgelopen jaren een enorme progressie doorgemaakt’, verklaart Arjen. ‘Ze startte als vaars nog rustig met een lactatiewaarde van 94 en een exterieurscore van 87 punten voor algemeen voorkomen. Maar na een lange vaarzenlijst vanwege meerdere spoelingen, kwam ze als tweedekalfskoe pas echt los met een lijst van 23.354 kg melk met 4,02% vet en 3,40% eiwit in 534 dagen en een lactatiewaarde van 112. Na drie keer kalven heeft ze inmiddels een levensproductie gerealiseerd van bijna 50.000 kg melk.

Hedra Riedel op de wintershow in Houten

Spijkerhard en krachtig beenwerk

‘Riedel 919 is een koe waar ik het hele jaar zo mee naar een keuring kan’, vertelt haar eigenaar. ‘Ze is met haar 1.52 meter vaak de kleinste in haar rubriek maar valt in de showring op omdat ze van nature een hele mooie strakke toplijn heeft.’ Daarbij toont Riedel een fraaie open rib en, ondanks haar enorme melkgift, een ondiepe en zeer vast aangehechte uier met een ideale speenplaatsing.

Het opvallendste kenmerk is haar spijkerharde en zeer krachtig gebruikte beenwerk. Hiervoor kreeg ze van de stamboekinspecteur van Coöperatie CRV onlangs 92 punten met onder andere de maximale scores van 9 voor beengebruik en beenstand in achteraanzicht. Met 91 frame, 90 type en 88 uier komt haar waardering voor algemeen voorkomen uit op 90 punten. Daarmee is ze dit jaar al de derde koe met een Delta-achtergrond op het bedrijf van de familie Vernooij die excellent werd ingeschreven.

Hedra Riedel 919 als vaars
Hedra Riedel 919 als vaars

Laatrijpheid en persistentie

Met haar progressie in productie en exterieur toont Riedel 919 de laatrijpheid en levensduur die ook de dochters van haar halfbroer Reloader kenmerkt. Ook de hoge fokwaarde voor persistentie van de hoogste dochtergeteste stier in het aanbod van CRV blijkt een kenmerkende familietrek.

‘Riedel is nu 180 dagen aan de melk in haar derde lactatie en geeft nog steeds 60 kg melk per dag’, vertelt Arjen. Aan insemineren denkt hij voorlopig nog niet. ‘Persistente koeien zoals zij hoeven van mij echt niet ieder jaar te kalven. Die kunnen in wat minder lactaties ook een hoge levensproductie realiseren. En dat zie ik graag’, verklaart hij. ‘Voor mij is Riedel 919 een ideale koe.’