Harpet Sem, de witrikstier van hoog niveau

Harpet Sem
Harpet Sem

Een hobby hoeft geen geld te kosten, integendeel! Harpet Sem, de witrikstier met holsteinafstamming, komt uit een zeer goede koefamilie en vererft een hoog totaalniveau (232 NVI). Bij gebruik op een normale kleuraftekening heeft de helft van de nakomelingen een witrikaftekening.

Harpet Sem (v. Fair Play) vererft een hoge, persistente productie en Inet (€ 348), gezonde uiers (108) en super benen (107). Bovendien vererft Sem BB voor kappa-caseïne, waardoor de kaasopbrengst hoger is. Fokker Harrie Wismans gebruikt de stier dan ook graag op de bijna 90 koeien tellende melkveestapel van Zuivelboerderij Wismans-Van Fessem in het Brabantse Oosterhout. De dochters van de Fair Playzoon blijven ook nog eens zo’n tien maanden langer lopen dan gemiddeld (levensduur 603 dagen).

‘De koefamilie van Harpet Sem kwam in het begin van deze eeuw op ons bedrijf door aankoop van fokprogramma-embryo’s’, vertelt fokkerijliefhebber Harrie Wismans. De sterk verervende kenmerken bij Sem, een hoge productie uit gezonde uiers, zeer goede benen en een goede levensduur, zien we ook in de moederlijn.

Persistente koeien met gezonde uiers en zeer goede benen

Moeder Kimber 16 (AB 85, v. Bellwether) scoort 109 lactatiewaarde in haar eerste lactatie. Harrie vertelt: ‘Ze produceert heel persistent. Na ruim een jaar geeft ze nog steeds 35 liter. Van haar is een dochter van Delta Remedy in opfok en ook zij heeft de witrikaftekening.’

Kimber 16, moeder van Harpet Sem
Kimber 16, moeder van Harpet Sem

Sems grootmoeder Kimber 12 (AB 86, v. Jupiler) scoort in drie lactaties gemiddeld 108 voor lactatiewaarde en is net gekalfd. ‘Ze gaat alweer richting de 60 liter is nog steeds hartstikke goed’, licht Harrie toe. ‘Ze is volgens mij nu meer waard dan de 86 punten die ze drie jaar geleden kreeg. Ook haar Renegadedochter met een normale zwartbontaftekening presteert met 87 punten en 114 lactatiewaarde heel goed.’ Harrie roemt de gezonde uiers en ziet dat bij alle drie de dieren de score voor benen het hoogst is.

Kimber 12 (AB 86), grootmoeder van Harpet Sem
Kimber 12 (AB 86), grootmoeder van Harpet Sem

Hoge levensduur

De goede aanleg voor levensduur van Harpet Sem, zien we bij de betovergrootmoeder, Kimber 4 (AB 85, v. Mascol). Zij zette de teller van haar levensproductie in 2436 dagen op 84.218 kg melk met 4,73% vet en 3,68% eiwit. Haar dochter introduceerde de witrikaftekening op het bedrijf.

Witrikfactor dominant

De overgrootmoeder van Harpet Sem was de eerste koe op het bedrijf met een witrikaftekening. Die kreeg ze van haar vader Murphy. Harrie legt uit: ‘De witrikfactor is dominant over de zwart- en roodbontaftekening. Als je Sem gebruikt op zwartbonte koeien krijgt de helft van de kalveren de witrikaftekening. Die dieren paar je doorgaans met een normale zwartbont- of roodbontstier. Witrikfokkers willen meestal geen homozygote witrikdieren, want de vrouwelijke dieren zijn dikwijls minder vruchtbaar.’ Harpet Sem is echt een stier waar je mee verder wilt fokken: een goede koefamilie, fantastische fokwaarden en een mooie kleuraftekening.