Harcon heeft alles voor een hoge levensduur

Johan Vernooij bij zijn Harcondochters
Johan Vernooij bij zijn Harcondochters

Met een score van 114 voor totaal exterieur, waaronder 116 voor uier en 110 voor beenwerk is de dochtergeteste stier Harcon veruit de hoogste exterieurvererver in het mrij-aanbod. De Mennozoon toont bovendien prima fokwaarden voor de gezondheidskenmerken en voor levensduur. Zijn fokwaarde van 108 voor laatrijpheid is zelfs ongeëvenaard. Met een 100-tonner als grootmoeder en een moeder die ruim 63.000 kg melk met 4,78% vet en 3,97% eiwit produceerde, zit levensduur bovendien stevig verankerd in de koefamilie achter de stier.

Harcon past in duurzaamheidsfokdoel

Een veehouder die vanaf het begin alle vertrouwen had in Harcon en volop gebruik maakte van zijn kwaliteiten is Johan Vernooij uit het Utrechtse Werkhoven. Hij melkt van Harcon nu een derdekalfs koe en vier vaarzen en er staat ook nog een vaars op afkalven. ‘Levensduur is voor mij een heel belangrijk kenmerk. Ik heb door omstandigheden op mijn bedrijf al dertig jaar een hele krappe jongveebezetting. Dat wil zeggen dat ik jaarlijks op een koppel van 70 koeien niet meer dan 12 vaarskalveren aanhoudt’, legt de veehouder uit. ‘Dat komt neer op een jaarlijks vervangingspercentage van 17 procent. We gaan zuinig om met onze koeien en dat resulteert in een gemiddelde leeftijd van de melkveestapel van vijf jaar en zeven maanden. En daar zijn we trots op’, verklaart hij.

Johan Vernooij: ‘ Harcondochters hebben in ieder geval wel alles wat koeien nodig hebben voor een hoge levensduur, hij is een stier die past in mijn plaatje’

Passend paringsadvies

In het verervingspatroon van Harcon ziet Vernooij veel kenmerken die passen in zijn ideaalplaatje. ‘Het fokkersoog van sommige van mijn collega’s binnen de mrij-studieclub, dat heb ik niet’, bekent hij. ‘Ik laat de stierkeuze al jaren bepalen door het Stier Advies Programma (SAP) en het paringsadvies volg ik trouw op. Van Harcon kocht ik 50 rietjes en die zijn nu allemaal op. Dat geeft wel aan dat deze stier goed past in mijn fokdoel en op mijn veestapel’, aldus Vernooij.

Probleemloze en vlotte dieren

De mrij-fokker typeert de dochters van Harcon op zijn bedrijf als dieren met goede uiers en benen die probleemloos produceren. ‘Het zijn bovendien dieren die vlot in de melkstal komen en fanatiek weiden’, constateert de veehouder. De productie van de Harconvaarzen ligt tot nu toe rond het bedrijfsgemiddelde maar gezien de laatrijpheid van de dieren mag worden verwacht dat de lactatiewaarden nog zullen stijgen.

Of de Harcondochters ook daadwerkelijk oud zullen worden durft Vernooij nu nog niet te voorspellen. ‘Dat weten we over paar jaar. Maar ze hebben in ieder geval wel alles wat koeien nodig hebben voor een hoge levensduur. Harcon is een stier die past in mijn plaatje’, constateert de veehouder. ‘En als dat er bij de nieuwe SAP-draai ook weer uitkomt, bestel ik hem gewoon weer.’

Silly (v. Harcon), 62% mrij en 37% HF. Eig.: Melkveebedrijf Van der Wijst VOF, Erp.
Silly (v. Harcon), 62% mrij en 37% HF. Eig.: Melkveebedrijf Van der Wijst VOF, Erp.

Harcon

(Menno x Baltimore x Colmar) 

Fokstier 

  • Kwaliteitsuiers 
  • Goed beengebruik 
  • Hoogste exterieurstier 

CRV Gezondheid +3%
CRV Efficiëntie +3%

Bestel Harcon nu in onze webshop

Harcon
Harcon