Grensverleggende gezondheidstopper Delta Steadfast P-Red, exclusief als stiervader

Markwell Durham Daisy (Ex 92), in de moederlijn van Steadfast P-Red
Markwell Durham Daisy (Ex 92), in de moederlijn van Steadfast P-Red

De hoogste roodbonte stier voor NVI, Delta Steadfast P-Red (Warren P x Launch PP) fokt complete dochters die merkbaar gezonder zijn. Hoe je dat als veehouder merkt, lees je in dit verhaal. Legendarische fokkoeien in de afstamming leiden, via nageslacht in de Delta Nucleus, naar de grensverleggende Steadfast P.

Een derde minder mortellaro

De roodbonte lijstaanvoerder voor NVI in de indexdraai van augustus, Steadfast P, is grensverleggend voor gezondheidskenmerken. Voor CRV Gezondheid scoort hij +13%, vier procentpunten hoger dan de hoogst beschikbare stier. Hij is een echte verbeteraar voor uiergezondheid, maar is op twee gebieden een onovertroffen roodbonte topper. Dat is op de eerste plaats het geval voor klauwgezondheid. Zowel vader Warren P als moedersvader Delta Launch PP vererven gezonde klauwen. Steadfast P doet er nog een schepje bovenop en scoort een torenhoge 116. Wat zegt nou zo’n fokwaarde? Naar verwachting ondervinden zijn dochters een kwart minder klauwproblemen. Mortellaro is de uitschieter met zelfs een derde minder aandoeningen.

Dochters die gemakkelijker drachtig worden

Ook voor vruchtbaarheid stijgt Steadfast P hoog uit boven het huidige aanbod. Wat mag je verwachten bij paring met een gemiddelde koe voor een bepaald kenmerk? De score van 110 voor vruchtbaarheid haalt hij onder andere doordat de tussenkalftijd van zijn dochters zo’n halve maand korter wordt. Ze worden gemakkelijker drachtig. Als pink, maar zeker als koe maken ze het verschil. Waar de gemiddelde koe in 58,3 procent van de inseminaties drachtig wordt, ligt dat bij de dochters van Steadfast P op 67 procent.

Efficiënte, functionele melkkoeien met foutloos exterieur

Steadfast P vererft een flinke melkplas met vlak eiwitgehalte. Dat leidt tot een aansprekende € 465 Inet. De vele kilo’s eiwit gaan samen met BB voor kappa-caseïne en A2A2 voor Bèta-caseïne. Hij fokt gemiddeld ontwikkelde dochters die persistent produceren (111), waarbij ze voer efficiënt omzetten naar melk (107). Bij de exterieurkenmerken valt naast de foutloze uier ook het goede beengebruik op. Het totaal exterieur komt daarmee op 109.

Legendarische koefamilie

Steadfast P voert via een nog niet afgekalfde moeder naar een koefamilie die teruggaat naar de Amerikaanse fokkoe Markwell Blackstar Raven (Ex 95). Ze staat aan de basis van een fantastisch presterende koefamilie die ook nog eens fokstieren leverde. Haar kleindochter Markwell Durham Daisy (Ex 92) is bijvoorbeeld de moeder van ALH Dakota en de grootmoeder van Danillo en Goldday. De volle zus van dit tweetal, Heidenskipster Goldwyn Destiny, trok als vaars de aandacht met lactatiewaarden boven de 150. Haar Fidelitydochter, Heidenskipster Daisy, bracht de familie in de Delta Nucleus. Daisy’s dochter van Atlantic, Delta Dagne RF (AB 85), bewees haar productiekracht met gemiddeld 37 liter en 120 lactatiewaarde in haar vaarzenlijst.

Delta Dagne Rf (AB 85, Atlantic x Fidelity) produceerde op een niveau van 120 lactatiewaarde
Delta Dagne Rf (AB 85, Atlantic x Fidelity) produceerde op een niveau van 120 lactatiewaarde

Dagne is de grootmoeder van Delta Dunja (Esperanto x Riverboy). Delta Dunja (AB 86) produceerde in haar tweede lactatie in 305 dagen 14.699 liter melk met 4,17%vet en 3,69% eiwit, een gemiddelde van 46,2 liter per dag. Ze is de grootmoeder van benenspecialist Delta Botic P Rf (Fair Play P x Pitcher). Dunja is via Pitcher en Launch PP de overgrootmoeder van de roodbonte Steadfast P.

Delta Dunja (AB 86, Esperanto x Riverboy), betovergrootmoeder van Steadfast P.
Delta Dunja (AB 86, Esperanto x Riverboy), betovergrootmoeder van Steadfast P.

Steadfast P is lijstaanvoerder voor NVI door een probleemloze, efficiënte, hoge productie te combineren met een aantrekkelijk, functioneel exterieur. Delta-Elite deelnemers benutten deze grensverleggende topper al, want de eerste ontvangsters zijn inmiddels drachtig van fokprogramma-embryo’s met de jonge Steadfast P als stiervader voor rood- en zwartbont.