Geen rode haren gebruiken voor merkertesten

Categorie: Algemeen
Geen rode haren gebruiken voor merkertesten

Bij het uitvoeren van grote aantallen merkertesten is gebleken dat bij gebruik van rode haren vaak een onbruikbare uitslag volgt. We vragen daarom om alleen witte haren te gebruiken voor merkertesten van roodbonte dieren.

Binnen ons fokkerijconcept CRV Fokkerij laten veel veehouders merkertesten uitvoeren bij hun jongvee. Een klein deel van de ingezonden haarmonsters bleek geen uitslag op te leveren. Opvallend vaak was dat bij monsters met rode haren. Onderzoek daarnaar wees uit dat het pigment uit de rode haren tijdens de dna-analyse oplost en zo de analyse verstoort. Die verstoring is er niet bij zwarte of witte haren of bij oorbiopten.

Alleen witte of zwarte haren insturen

We vragen veehouders die een dna-analyse van roodbonte dieren willen laten uitvoeren, om alleen witte haren in te sturen. Dat vergroot de kans op een bruikbare uitslag. Rode haren worden niet onderzocht!
Bij het inzenden van een oorbiopt voor een dna-analyse is de haarkleur niet van belang.
Veehouders met zwartbont vee kunnen zowel zwarte als witte haren insturen.

Haarmonsters voor merkertest

Voor uitleg over het nemen van een haarmonster verwijzen we u naar de instructie ‘haarmonster voor merkertesten’ die u bij elk haarzakje voor merkeronderzoek ontvangt.