Foster PP: hoornloze gezondheidstopper met hoge productie

Delta Jodie (v. Trust), moeder van Foster PP

De hoogst beschikbare PP stier met 319 NVI, Delta Foster PP, fokt koeien die in balans zijn. Dat is o.a. te zien aan de +12% voor CRV Efficiëntie in combinatie met +8% voor CRV Gezondheid. Het bevestigt het beeld dat de Jaantje-koefamilie vaker toont: middelgrote boerenkoeien die gemakkelijk produceren.

Probleemloze vererving

Foster PP fokt dochters die een hoge productie (+1039 kg) aankunnen. Een productie van gehaltenrijke melk (+0.32% vet en +0.27% eiwit) uit goede en gezonde (106) uiers. De 105 voor persistentie en voerefficiëntie helpt dat de dochters hun productie eenvoudiger realiseren. Een hoge fokwaarde voor vruchtbaarheid (109) en ketose (106) bevestigt dat beeld.

Bekende stieren uit de Jaantje-familie

De Jaantje-koefamilie heeft al vaker aansprekende stieren geleverd. Neem bijvoorbeeld dochtergeteste stieren als Groenibo Bram Rf en Delta Japan Rf. Beide stieren komen uit moeders die onlangs de 90.000 liter melk overschreden. De roodbonte InSire-stier, Delta Jawline PP (v. Mingo P) is een halfbroer van de moeder van Foster PP. Jawline PP combineert een balansrijk profiel met de dubbele P.

Hoogproductieve, sterke, probleemloze moeder

De koeien in de moederlijn maken indrukwekkende lijsten. De moeder van Foster, Delta Jodie (B+83) maakte bij CRV Testbedrijf Van Berkum in Elahuizen een 305 dagenlijst van 12.760 kg melk met 4,08% vet en 3,43% eiwit. In 420 dagen gaf ze gemiddeld 43,3 kg melk. Siemen van Berkum vertelt over haar: ‘Jodie begon voorzichtig aan haar lactatie. Ze hield haar productie wel heel lang op niveau. Na 14 maanden is ze drooggezet, terwijl ze nog meer dan 40 liter gaf. Ze is een mooie, sterke, probleemloze vaars die haar benen goed gebruikt. Ze werd steeds beter.’ Waar Jodie opvalt door haar gemiddelde van 43,4 kg melk in 14 maanden, valt haar moeder op door de hoge gehalten.

Delta Jodie (v. Trust), moeder van Foster PP
Delta Jodie (v. Trust), moeder van Foster PP

Fosters’ grootmoeder, Delta Jolina (AB 85, v. Laurent P Rf) produceerde in twee lactaties (934 dagen) 31.550 kilogram melk met 5,13% vet en 4,06% eiwit. Ze is op CRV Testbedrijf Nooijen in Coevorden een fraaie roodbonte verschijning.

Delta Jolina (v. Laurent P), grootmoeder van Foster PP, produceert hoge gehalten.
Delta Jolina (v. Laurent P), grootmoeder van Foster PP, produceert hoge gehalten.

Met overmacht fokken op hoornloosheid door de dubbele P van Foster PP gaat samen met een aantrekkelijke vererving. De moederlijn op de CRV Testbedrijven toont wat Foster PP in zijn fokwaarden belooft. Dochtergeteste stieren in de Jaantje koefamilie bevestigen dat beeld.