Fokstier Wim blinkt uit in eiwit en uiers

Melkveehouder Frans van den Bosch, fokker van mrij-stier Wim, tussen zijn mrij-koeien.
Melkveehouder Frans van den Bosch, fokker van mrij-stier Wim, tussen zijn mrij-koeien.

Met Wim heeft CRV een nieuwe allround fokstier van het mrij-ras in het aanbod. Hij fokt rastypische koeien met een gemiddelde hoogtemaat, voldoende inhoud en breedte in de voorhand en een goede bespiering. Daarbij brengt de zoon van Rex 159 extra kwaliteit in de uiers. Deze zijn van voren vast aangehecht, van achteren hoog opgehangen en voorzien van een prima speenplaatsing.

In Wims productievererving valt met name de dikke plus voor eiwit op. De allround goede gezondheidskenmerken maken het plaatje van deze nieuwe mrij-fokstier compleet. Zijn opvallend lichte kalveren worden vlot geboren en Wim is dan ook een super pinkenstier. Hij past het best op koeien met een bovengemiddelde melksnelheid.

'Wij hebben hem als proefstier al veel gebruikt en zijn kalveren zijn allemaal gemakkelijk en levend geboren. En ze groeien zeker uit tot goed ontwikkelde vaarzen’.

Probleemloze en correcte vaarzen

Dat Wim pinkenstier is bevestigt zijn fokker, Frans van den Bosch, uit eigen ervaring. ‘Wij hebben hem als proefstier al veel gebruikt en zijn kalveren zijn allemaal gemakkelijk en levend geboren. En ze groeien zeker uit tot goed ontwikkelde vaarzen’, vertelt de veehouder die in het Brabantse Gassel samen met bedrijfsopvolger Joep Hurkens een 135-tal mrij-koeien melkt met twee robots. In deze koppel lopen inmiddels 13 vaarzen van Wim die tekenen voor een gemiddeld eiwitgehalte van 3,78% en een gemiddelde uierscore van 82.9 punten. ‘Het zijn correcte vaarzen die probleemloos en op een goed niveau produceren’, typeert Van den Bosch ze.

Uit mrij-koe van het jaar

De moeder van de stier Wim, Doortje 65, is geen onbekende koe. Zo werd ze in 2019 verkozen tot mrij-koe van het jaar. ‘Ze is nu 7e kalfs en kan nog wel even mee. Haar uier is nog ronduit correct, de benen zijn prima en ze produceert heel constant met 113+ lactatiewaarde. Ja, zij past helemaal in ons ideale mrij-plaatje’, looft Van den Bosch de met 88 punten ingeschreven dochter van de stier Dos 4. Haar teller voor levensproductie staat inmiddels op ruim 60.000 kg melk met 4,77% vet en 3,91% eiwit.

Doortje 65, moeder van Wim en mrij-koe van 2018. Eig.: vof. Van den Bosch, Gassel.
Doortje 65, moeder van Wim en mrij-koe van 2018. Eig.: vof. Van den Bosch, Gassel.

Wim (Rex 159 x Dos 4 x Mendel)

Fokstier

  • Pinkenstier
  • Top uiervererving
  • Positief eiwitgehalte

CRV Gezondheid 2%
CRV Efficiëntie 3%

Bestel nu Wim in onze webshop!

Wim
Wim