Dochtergroepen Altitude en Rody maken indruk op Nationale Roodbontshow

Dochtergroep Aalshorst Rody-Red
Dochtergroep Aalshorst Rody-Red op de Nationale Roodbontshow

Op de allereerste nationale roodbontshow heeft CRV een sterk visitekaartje voor de kwaliteit van het roodbont fokprogramma afgeleverd met indrukwekkende dochtergroepen van de stieren Drouner Altitude en Aalshorst Rody.

Complete Altitudes met topexterieur

Drouner Altitude (Jacuzzi x Charley), gefokt door de familie Albring uit Drouwenermond, kreeg in december 2023 een eerste fokwaarde op basis van dochterprestaties en bracht nu al een ijzersterk zestal in de ring. De vaarzen toonden hardheid in hun frames met goed gevormde kruizen en stapten vlot op benen met een prima botkwaliteit. De sterk aangehechte en fraai beaderde uiers maakten in achteraanzicht indruk met veel hoogte en breedte en een sterke ophangband. Inmiddels zijn nu al drie vaarzen van Altitude met 88 punten ingeschreven. Tienmorgen Lonia 201 van De Tienmorgen Holsteins uit Beers werd aangewezen als beste dochter in de groep.

Altitude komt uit de Drouner Aikofamilie. Deze familie boekt al generatie op generatie succes in de showring tot op het hoogste internationale niveau en scoort ook als leverancier van stiermoeders. De Drouner Aiko’s vinden hun oorsprong in de Amerikaanse met 95 punten ingeschreven Kamps-Hollow Altitude (v. Durham), de moeder van onder andere de stier Jotan Red en keuringsvedette KHW Regiment Apple (Ex 96).

Jacuzzizoon Drouner Altitude is misschien wel de meest complete stier uit deze familie. Naast topexterieur vererft hij bijna 900 kg met dikke plussen voor de gehaltes. Daarbij scoort hij positief op alle gezondheidskenmerken en het is een topbevruchter.

Bestel Douner Altitude in onze webshop.

Dochtergroep Drouner Altitude op de Nationale Roodbontshow
Dochtergroep Drouner Altitude op de Nationale Roodbontshow

Robuuste Rody’s onderstrepen functionaliteit

De achtjarige Aalshorst Rody (Riverboy x Fanatic), gefokt door de familie Scholten uit Dalfsen, is nog altijd een van de meest gebruikte stieren in Nederland en Vlaanderen. Vijf vierdekalfs en een derdekalfs dochter lieten in Mariënheem zien waarom. Het zestal had gemiddeld al meer dan 46.000 kg melk geproduceerd maar toonde nog geen spoortje van slijtage. De brede, lange Rodydochters imponeerden met veel inhoud en een fraai melktype met een passende conditie. Ze stapten zeer soepel door de ring op sterke benen en de hoge levensproductie was aan de ondiepe, vast aangehechte uiers, absoluut niet af te zien.

Rody is onbetwist de meest allround roodbonte fokstier van de laatste jaren. Zo vererft hij naast een solide productie een hoge levensduur van 585 dagen en super gezondheidskenmerken met 106 klauwgezondheid, 107 vruchtbaarheid en 108 uiergezondheid. Daarbij zetten zijn dochters voer zeer efficiënt om in melk.

Rody staat niet te boek als een topexterieurvererver maar met hun laatrijpheid worden zijn dochters beter en beter naarmate ze vaker kalven. Van de ruim 400 dochters in de fokwaarde van Rody zijn er inmiddels dan ook al drie excellent ingeschreven.

Tot beste dochter uit de groep van Rody werd Hedra Alumette 1023 van Arjen Vernooij uit Schalkwijk verkozen. Zij is een telg uit de Alumette-familie die ook volop is benut in het fokprogramma van CRV. Actuele stieren uit deze familie zijn onder andere Delta Abundant P en Delta Buttercup P.

Bestel Aalshorst Rody-Red in onze webshop.

CRV dankt alle eigenaren voor de fijne samenwerking en het beschikbaar stellen van hun dieren voor deze dochtergroependemonstratie.

Dochtergroep Aalshorst Rody-Red op de Nationale Roodbontshow
Dochtergroep Aalshorst Rody-Red op de Nationale Roodbontshow