Delta Slay , een opvallend complete stiervader

Delta Fanny, grootmoeder van Slay
Delta Fanny, grootmoeder van Slay

Slay is straattaal voor ‘Dat zie er top uit’. Belangrijke kenmerken in de vererving van Delta Slay zijn namelijk van torenhoog niveau, waardoor zijn dochters lang blijven lopen. Daarbij komt hij ook nog eens uit een bewezen koefamilie: de Froukje-familie van Tjerk van Essen uit Marssum. Deze koefamilie en de goede vererving van Slay vragen om een inkijkje van deze al jong gebruikte stiervader.

Ideale koeien voor een ligboxenstal met robot

Met name de uiervererving ziet er top uit. Hij vererft vast en hoog aangehechte, ondiepe uiers met voor een melkrobot ideaal geplaatste achterspenen. De goede benen vertonen net wat meer de gewenste kromming en worden goed gebruikt. Gecombineerd met gemiddelde lichaamsmaten maakt dit Slay tot de vererver van ideale ligboxenstalkoeien.

Logische, lange levensduur

Slay vererft alle ingrediënten voor een lange levensduur: Hij combineert een persistente productie van veel melk met een hoog vetgehalte en gemiddeld eiwitgehalte met fantastische gezondheidskenmerken. Zijn dochters zijn vruchtbaar (105), hebben gezonde uiers (108), gezonde klauwen (106) en, zoals eerder genoemd, gebruiken hun benen goed. Dit resulteert in dochters met een 17 maanden langere levensduur. Verder behoort Slay tot de betere stieren voor voerefficiëntie.

De Mars Froukjefamilie fokt complete stieren

Achter de niet-alledaagse afstamming van vader Rohirim (Yearwood x Multitask) en een dochter van Starmaker schuilt een succesvolle koefamilie, de Froukjefamilie van Tjerk van Essen. Stammoeder Mars Froukje 277 (AV 89, v. Novalis) was begin deze eeuw met een gemiddelde lactatiewaarde van 137 over drie lijsten bijzonder productief. Het nageslacht van Froukje 277 produceerde dochtergeteste stieren als de Franse Mars Laurent P, Delta Frontline en gezondheidstopper Delta Founder. Uit deze lijn stammen actuele InSire-stieren als Delta Therapy, Delta Warren P en Delta Protector.

Mars Froukje 277 (v. Novalis), stammoeder van Delta Slay
Mars Froukje 277 (v. Novalis), stammoeder van Delta Slay

De lijn van Froukje 277 naar de grootmoeder van Delta Slay kent een heel scala aan geslaagde fokstieren. Via de stieren Sinatra, O Man, Planet, Danno, Jetset belandde Rangerdochter Delta Fanny in Delta. Bij CRV-Testbedrijf Koen Nooijen produceerde ze in haar tweede lactatie in 305 dagen 13.809 liter melk met 3,85% vet en 3,55% eiwit.

Delta Fanny, grootmoeder van Slay
Delta Fanny, grootmoeder van Slay

‘We zien haar eigenlijk nooit’

Fanny’s dochter, Delta Fannyk is de moeder van Slay. Bij CRV-Testbedrijf Booij produceert de Starmakerdochter verdienstelijk richting een 305-dagenlijst van 12.162 liter melk met 3,59% vet en 3,41% eiwit. Willem Booij vertelt over haar: Fannyk is goed doorgegroeid naar een sterke vaars. Ze geeft na 230 dagen nog ruim 43 liter met 3,65% eiwit en is weer drachtig. We zien haar eigenlijk nooit en ze komt goed naar de robot.’ Haar exterieur heeft grote gelijkenissen met de vererving van Slay. ‘ Ze stapt mooi recht vooruit op droge benen met een mooie kromming. Ze heeft een zeer goed uier: hoog en goed aangehecht, ondiep met een mooie speenplaatsing, waar de robot prima mee overweg kan.’ Haar uier bleek in de bedrijfsinspectie 88 punten waard en laat dat nu ook het sterkste onderdeel zijn van Delta Slay. Zijn uiervererving samen met de uitstekende fitnesseigenschappen en de bewezen koefamilie hebben er dan ook voor gezorgd dat Delta Slay ingezet wordt als stiervader.