Delta Salinero: Buitengewoon voor Beenwerk en Breedtematen

Silke (AB 86, v. Rush Hour), volle zus van Delta Salinero
Silke (AB 86, v. Rush Hour), volle zus van Delta Salinero

Delta Salinero knalt als nieuwkomer de NVI-top van dochtergeteste stieren binnen. Van de 489 dochters in de melkproductiefokwaarde zijn al 111 dieren door de inspecteur gezien. De NVI-topper maakt zijn hoge verwachting helemaal waar.

Salinero combineert de efficiënte productie-aanleg van moederskant met de power, beste benen en hoog eiwit van vaderskant. Die combinatie is de sleutel tot een probleemloze productie.

Twee honderdtonners op rij

Salinero komt uit de Newhouse Sneekerkoefamilie van de familie Nieuwenhuis, bekend van de efficiënte, functionele koeien met hoge levensproducties. Newhouse Sneeker 247 (AB 89) was bijvoorbeeld in 2013 genomineerd voor de titel ‘Global cow of the year’. De fraaie O Mandochter verliet namelijk het bedrijf na 117.137 kg melk met 4,37% vet en 3,53% eiwit. Meerdere dochters van haar presteerden op hoog niveau.

Newhouse Sneeker 247, in 2013 genomineerd voor de titel ‘Global cow of the year’
Newhouse Sneeker 247, in 2013 genomineerd voor de titel ‘Global cow of the year’

Sneeker 423 (v. Stol Joc) produceerde meer dan 10.000 kg vet en eiwit en haar volle zus werd honderdtonner. Deze Sneeker 422 (AB 87) is de betovergrootmoeder van Salinero. Via Delta Selina (v. Aswin) en Delta Sabah (v. Balisto), komt Selien 1 in beeld. Deze moeder van Salinero is een met 88 punten ingeschreven dochter van Delta Topgear en staat bij de familie Van der Woude in Easterlittens.

Newhouse Sneeker 422, honderdtonner in de lijn van Salinero
Newhouse Sneeker 422, honderdtonner in de lijn van Salinero

Moeder en dochters, brede koeien met opperbeste benen

Als deelnemer aan het CRV-Satellietprogramma kochten Durk en Neeltje van der Woude fokprogramma-embryo’s, waaruit Selien 1 werd geboren. Durk vertelt: “Als deelnemer aan dit programma hoop je goede fokfamilies op stal te krijgen en dat is zeker gelukt.’

De veehouder is zeer te spreken over Selien 1 en haar twee AB-ingeschreven dochters. Net als Salinero hebben ze Rush Hour als vader. Over moeder Selien 1 vertelt Durk: ‘Ze is een bijzonder jeugdige, goed ontwikkelde koe, heeft een hoog en breed aangehecht achteruier en beschikt over beste benen. Selien1 (AB 88) kalfde in mei af van haar vierde kalf. Ze koerst af op een 305 dagenproductie van 11.738 kg melk met 4,40% eiwit en 3,70% eiwit, goed voor 114 lactatiewaarde. In het exterieurrapport valt de 89 punten voor de benen op.

Durk en Neeltje van der Woude met de moeder van Salinero, Selien 1 (AB 88)
Durk en Neeltje van der Woude met de moeder van Salinero, Selien 1 (AB 88)

Selien 1 fokt bijzonder goed. Dat zien we aan de dochtergeteste Salinero en aan zijn twee volle zussen. Net als haar moeder scoort dochter Silke (AB 86) 89 punten voor de benen en is ze breed van voor tot achter. Ze maakte een tweede lijst van 451 dagen met 15.540 liter met 4,22% vet en 3,83% eiwit, goed voor 113 lactatiewaarde.

Durk wijst op de grote gelijkenis tussen de moeder en haar dochters: ‘De koeien produceren heel gemakkelijk en persistent. Het zijn fijne koeien om mee te werken. Ze zijn ontzettend best op de benen en worden ook weer vlot drachtig. Ik verwacht dat ze wel oud worden, zeker gezien de jeugd die Selien uitstraalt.’

Hedendaagse top bij stieren en koeien

De Newhouse Sneekerfamilie heeft kansen gekregen in het fokprogramma van CRV en haar voorgangers. Stieren als Gofast en Jorben heeft u wellicht al gebruikt. Diverse leden uit de Sneekerfamilie werden donor in Delta. In het huidige aanbod van CRV staan dan ook meerdere InSire-stieren uit deze familie, zoals Delta Podium en Delta Kickoff.

Zo vader, zo zoon

Salinero’s vader, Double W Rush Hour, is een Finalzoon uit de bewezen Rickyfamilie, waaruit meerdere stieren tot fokstier zijn gepromoveerd. Extra power en eiwit zijn een handelsmerk in deze familie en bij Salinero. Let bij het maken van paringen op, want Rush Hour en de veel benutte Ranger zijn halfbroers.

Moderne vererving met fantastische benen

De honderden dochters tonen eigenschappen waar veel veehouders in een moderne stier naar op zoek zijn. Salinero vererft dan ook zeer persistent producerende dochters met een flinke melkplas en een plus (0,12%) in het percentage eiwit. Hij fokt ook nog eens bijzonder fraaie koeien. De kalveren worden gemakkelijk geboren. Ze groeien uit tot niet te grote vaarzen die van voor tot achter opvallend breed zijn gebouwd met veel inhoud. De ondiepe uiers zijn voorzien van een sterke ophangband. Salinero is een echte verbeteraar voor zowel uiergezondheid (107) als klauwgezondheid (108). Zijn dochters lopen heel gemakkelijk op super beste benen (117) met een optimale kromming vanaf zijaanzicht. Van achter gezien stappen ze recht naar voren. Samen met het lage celgetal in de melk draagt dat bij aan de goede fokwaarde voor levensduur van 528 dagen. Daarmee produceren de dochters van Salinero bijna negen maanden langer dan dochters van gemiddelde stieren.

Salinero combineert de efficiënte, hoge productie van de Newhouse Sneekerfamilie met de kracht, goede gezondheid en super benen van de Double W Rickyfamilie. Daarmee past hij op veel koeien en pinken. Salinero is na reservering bij de inseminator beschikbaar en is in de webshop te bestellen.