Delta Professor allrounder die wetenschap in de praktijk brengt

Delta Professor
Delta Professor

InSirestier Delta Professor is het tastbare resultaat van een wetenschappelijke benadering van de fokkerij. Maar deze stier zou ook nooit geboren zijn zonder de doordachte fokkerijstrategie van een praktische veehouder.

Geert van Zoelen, die samen met zijn vrouw Jennie 180 koeien melkt in het Gelderse Ommeren, vertelt: ‘De Tetkoefamilie loopt al lang op ons bedrijf en kwam in beeld toen we genoomfokwaarden lieten bepalen. Daarbij ging het met name om Tet 612, een dochter van Mascol. Deze stier ben ik pas gaan gebruiken toen hij al wat ouder was. Om de kans op een interessante nakomeling te vergroten besloot ik haar te paren met de toen nog wat onbekende Mogulzoon Reflector’, herinnert de veehouder zich. Deze eigenwijze keuze pakte goed uit. De pink die hieruit voortkwam, Tet 874, werd aangekocht door CRV. Inmiddels heeft Tet 612 zeven keer gekalfd en een levensproductie gerealiseerd van bijna 85.000 kg melk met 4,62% vet en 3,73% eiwit. ‘Het is nog altijd een koe waar ik geen werk aan heb. Ze heeft heel beste benen, loopt vlot op de robot en laat zich nog probleemloos automatisch melken’, vertelt Van Zoelen. Haar dochter Tet 874 werd als donor onder andere gepaard met Bernell, met Delta Professor en drie volle zusjes als resultaat.

Tet 612 (v. Mascol), grootmoeder van Professo
Tet 612 (v. Mascol), grootmoeder van Professo

Probleemloze boerenkoeien

Met achtereenvolgens Bernell, Reflector en Mascol heeft Professor een vaderlijn van internationale stiervaders die met hun dochters bewezen hebben tot de beste verervers van hun generatie te behoren. Deze nieuwe InSirestier heeft een wat langer generatie-interval in de afstamming, maar scoort wel 302 NVI dankzij een mooi allround profiel. Zo vererft hij ruim 1000 kg melk met +0,12% vet en +0,27% eiwit in combinatie met 106 voerefficiëntie. Dochters van Professor zullen uitgroeien tot probleemloze boerenkoeien met gemiddelde lichaamsmaten en licht hellende kruizen. Ze beschikken over sterk aangehechte, ondiepe uiers en sterk beenwerk, dat in zijaanzicht een optimale kromming laat zien en krachtig wordt gebruikt. Professor scoort heel goed op alle gezondheids- en managementkenmerken met onder andere 106 dochtervruchtbaarheid, 107 afkalfgemak en 109 celgetal. Hij vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit.