Delta Pianist, de beste roodbonte stier voor gezondheid, uiers en benen

Delta Tialda rf (AB 85, v. Esperanto), productieve, sterke moeder van Delta Pianist-Red
Delta Tialda rf (AB 85, v. Esperanto), productieve, sterke moeder van Delta Pianist-Red

Delta Pianist-Red is lijstaanvoerder op meerdere fronten. Hij is een topper voor gezondheid, kracht en fraai exterieur en stamt af van de Tilda-koefamilie. De moeder en grootmoeder van Pianist tonen waar een hoge genetische aanleg en goed management toe leidt.

Pianist komt uit de aansprekende Tilda-koefamilie van de familie Peters uit Venhorst. Overgrootmoeder van Pianist, de roodbonte Delta Teuntje (AB 86, v. Chanel) zette haar levenstotaal op 64.199 kg melk met 3, 74% vet en 3,64% eiwit. Zij is de moeder van de fokstier Delta Ticket.

Delta Teuntje, moeder van de roodbonte fokstier Ticket
Delta Teuntje, moeder van de roodbonte fokstier Ticket

Thilda produceert gemakkelijk bijna 22.000 liter in een jaar tijd

Grootmoeder Delta Thilda (AB 87) is een dochter van gezondheidstopper Delta Amigo. Thilda produceert opzienbarend, gemiddeld in vier lactaties, 50 liter per dag. Haar levensproductie staat tot nu toe op 78.647 kg met 3,63% vet en 3,39% eiwit, goed voor 120 lactatiewaarde. ‘Thilda is bij ons een ideale koe’, vertelt Siemen van Berkum van het CRV-testbedrijf in Elahuizen. ‘Ze heeft net voor de vijfde keer goed afgekalfd en zit al weer op 60 liter. Ze is een heel sterke, zware koe, waar je de slijtage niet aan afziet. Ze zal wel goed vreten, want ze houdt haar conditie goed vast en produceert probleemloos. Ze geeft goed door, waardoor ze niet groeit.’ Siemen vertelt dat ze heel goed past in het systeem van het tmr (gemixt totaalrantsoen) en roemt haar gezondheid: ‘Ze kent geen uierontsteking en haar klauwen zijn honderd procent goed. Alleen bij het droogzetten kijken we naar de klauwen, tussendoor is dat niet nodig. Ze is absoluut één van de beste koeien.

Delta Thilda (AB 87, v. Amigo), grootmoeder van Pianist en dochter van Teuntje
Delta Thilda (AB 87, v. Amigo), grootmoeder van Pianist en dochter van Teuntje

‘Tialda is een superkoe’

Pianist stamt af van vader Delta Ravel (v. Jeremy) en Esperantodochter Delta Tialda (AB 85). ‘Tialda is een superkoe’, vertelt Hans van Middelaar van het CRV-testbedrijf Van Middelaar in Sterksel. Ze produceerde in 869 dagen tot nu toe 35.270 kg melk met 3,75%vet en 3,61% eiwit, goed voor 109 lactatiewaarde. Hans licht toe: ‘Ze is van voor tot achter een heel brede koe en produceert heel gemakkelijk veel melk. Ze kon de vele spoel- en priksessies goed aan. In haar vaarzenlactatie werd ze drachtig van een tweeling. Ook als tweedekalfs koe leverde ze embryo’s, waarna ze van de eerste inseminatie drachtig werd. We hebben vijf dochters van haar. Drie ervan produceren embryo’s voor het fokprogramma.’ Daarnaast is er nog een zoon van Tialda ingezet. Dit betreft InSire-stier Delta Taskforce P-Red (v. Jacko PP).

Pianist: gemiddeld ontwikkelde, kerngezonde dochters met super uiers en benen

De fantastische prestaties van de moeder en grootmoeder vind je terug in de vererving van Delta Pianist-Red. De roodbonte Pianist is op meerdere vlakken lijstaanvoerder. Zo is hij de nummer 1 beschikbare stier voor CRV Gezondheid: +11%. Zijn nakomelingen worden naar verwachting gemakkelijk geboren (108) en blijven in leven (107). Ze kalven later gemakkelijk af (113) en kunnen hun goede productie (€ 269 Inet) gemakkelijk aan. Dat zie je bijvoorbeeld aan de 107 voor conditiescore en 109 voor ketose (slepende melkziekte). Bij gebruik op een gemiddelde koe daalt de kans op ketose bij derdekalfsdochters van gemiddeld 13% naar 8% bij dochters van Pianist. Daarnaast scoort de fitnesstopper 107 voor vruchtbaarheid, 105 voor uiergezondheid en 109 voor klauwgezondheid.

Foutloze onderbalk

Pianist-Red vererft fraaie koeien met topexterieur (115). Zo staat hij met 112 voor uiervererving als hoogste van alle roodbonte stieren in het aanbod. Ook voor beenvererving (111) is hij lijstaanvoerder met bijvoorbeeld 112 voor beengebruik. Voor lichaamseigenschappen is hij eveneens onderscheidend. De brede bouw in de voorhand en hellende, brede kruizen bij de moeder en grootmoeder zien we ook terug bij Pianist. Bij de exterieurtopper gaat dit gepaard met een gemiddelde hoogtemaat en dát is voor veel veehouders een pré.

De juiste genen in goed gemanagede veestapels leidt tot indrukwekkende prestaties van Tialda en Thilda. Grootmoeder Thilda heeft dan ook naast Pianist meerdere ingezette kleinzonen: Tornado, Taskforce en de enkel als stiervader gebruikte Turmeric-Red. Ze vererven veel eigenschappen die Siemen van Berkum zo waardeert bij Delta Thilda. Hij concludeert dan ook: ‘Daar willen we wel een stal van vol hebben.’