Delta Nominator fokt allround sterk

Oelhorst Froukje 926
Oelhorst Froukje 926

Nominator genoot als jonge stier al veel vertrouwen van veehouders. De Jacuzzizoon uit de Neblinafamilie bij het Deense Tirsvad Holsteins heeft dan ook al direct veel dochters aan de melk. We tonen enkele dochters en bestuderen zijn vererving.

Roodbont met Deense roots

Nominators overgrootmoeder Tirsvad Bookem Nessie (AB 89, Bookem x Gibor) stond als vaars internationaal flink in de belangstelling met nageslacht in diverse landen als gevolg. Zo is haar Nederlandse achterkleinzoon Tirsvad Natan een complete vererver met een hoge NVI. Nessies dochter, Tirsvad Kanu Nepha P (AB 89, v. Kanu), is via de stieren Bouw Finder en Delta Jacuzzi-red de grootmoeder van de roodbonte Delta Nominator. Zijn 1318 dochters bezorgen hem een fokwaarde met een compleet verervingsbeeld.

Tirsvad Kanu Nepha P(AB 89), grootmoeder van Nominator
Tirsvad Kanu Nepha P(AB 89), grootmoeder van Nominator

Gehalteverhoger

In de webshop van CRV is de Inet van € 345 goed voor een derde plek bij de dochtergeteste roodbonte stieren. Kenmerkend is de persistente productie van veel melk met hoog vetgehalte (+0,47%) en ook een plus voor eiwit (+0,13%). Zijn dochters produceren melk met een laag celgetal (107).

Peter Willemse uit Beers melkt drie vaarzen van Nominator: ‘Ze produceren persistent veel melk met hoge gehalten. Twee ervan kunnen al bijna droog en moet ik al afremmen.’ Zo produceerde Retraitehoeve Nieske 16 (AB 86) in 305 dagen 9.675 melk met 5,15% vet en 3,88% eiwit, goed voor 111 lactatiewaarde.

Retraitehoeve Nieske 16 (AB 86) produceert persistent veel melk met hoge gehalten
Retraitehoeve Nieske 16 (AB 86) produceert persistent veel melk met hoge gehalten

Allround exterieur

De dochters van Nominator zijn goed gebouwd. Ze zijn iets groter dan gemiddeld, maar zijn prima in verhouding met 106 voor breedte in de voorhand en 104 voor kruisbreedte. De 105 voor ketose bewijst dat de dochters hun productie goed aankunnen. Peter Willemse bevestigt dit beeld: ‘De drie Nominator-dochters zijn krachtige, evenredig gebouwde, probleemloze dieren met een spiertje. Ze hebben goed beenwerk en klauwen en een best aangehecht uier.’

Retraitehoeve Nieske 17 (AB 86) van Peter Willemse combineert een krachtige bouw met 105 lactatiewaarde.
Retraitehoeve Nieske 17 (AB 86) van Peter Willemse combineert een krachtige bouw met 105 lactatiewaarde.

Nominator scoort met zijn uiervererving 106. Opvallend zijn de ondiepe uiers. Hij geeft het fraaiste resultaat als hij gepaard wordt met dieren met een goede aanleg voor voorspeenplaatsing. Nominators aanleg voor iets wijdere achterspeenplaatsing wordt doorgaans door robotveehouders als een voordeel beschouwd. Het goede melkrobotinterval maakt mede zijn dochters robotgeschikt. Hetzelfde beeld ervaart Bert Luttikhedde bij Nominatordochter Oelhorst Froukje 926 (AB 88) en hij voegt toe: ‘Een mooie vaars die onopvallend heel best haar werk doet met 112 lactatiewaarde. Ze komt altijd vanzelf naar de robot.’

Nominator vererft goede benen (106). Zijn dochters gebruiken hun benen goed en stappen recht naar voren. Hij past het beste op dieren met vanaf de zijkant een goede beenstand. Daarmee vertoont hij grote gelijkenis met zijn vader, Jacuzzi.

Oelhorst Froukje 926 (112 lactatiewaarde) werd gewaardeerd met 88 punten algemeen voorkomen
Oelhorst Froukje 926 (112 lactatiewaarde) werd gewaardeerd met 88 punten algemeen voorkomen

Talloze veehouders hadden vertrouwen in de jonge Nominator met een flink gebruik als gevolg. De combinatie van Jacuzzi uit een internationaal bekende koefamilie resulteerde in een roodbonte vererving van sterke dochters die een persistente, hoge productie combineren met zeer goed exterieur. Hij is het vertrouwen waard.