Delta Borax-Red boort gezonde bronnen aan

Delta Lyset (v. Jakarta), moeder van Borax en van vijf donoren in Wirdum
Delta Lyset (v. Jakarta), moeder van Borax en van vijf donoren in Wirdum

De hoogste roodbonte stier van CRV, Delta Borax, overtuigt in de recente indexdraai met maar liefst 389 NVI. Hij stamt af van de koefamilie waar ook Delta Goal-Red van afstamt en scoort op alle fronten. Naast zijn profiel is er meer om bij Borax enthousiast van te worden.

Sterk op alle onderdelen maakt een hoge NVI

Borax’ stamboom is opgebouwd uit stieren met torenhoge NVI-fokwaarden. Vader Poppe Freestyle-Red staat bij CRV in de top-8 voor NVI. Borax’ moeder, Delta Lyset, is een dochter van fokstier Delta Jakarta-Red. Deze gezondheidstopper is de hoogste roodbonte, dochtergeteste stier voor NVI in het aanbod van CRV. Hij geeft moeder Delta Lyset de juiste bagage mee.

Beste benen als handelsmerk

De koefamilie van Borax heeft zich bewezen. Grootmoeder Delta Lacoste is de halfzus van de dochtergeteste stier, Delta Goal-Red. Lacosta (v. Groenibo Bram) produceerde op CRV-testbedrijf Van Berkum te Elahuizen inmiddels drie lactaties. In drie lactaties produceerde ze gemiddeld 39,4 liter met 4,46% vet en 3,83% eiwit. Ze is telkens vlot drachtig en staat nu droog. Haar dochter, Delta Lyset (B+ 83) scoort met 86 sterk voor het onderdeel benen. ‘Heel beste benen is duidelijk een handelsmerk van de familie’ vertelt Arjan van Erp van CRV-testbedrijf Midwolder Melkvee. Hij melkt meerdere dieren uit deze familie, waaronder Delta Lyset. Deze moeder van Borax produceert als vaars richting een 305 dagenlijst van 10.198 kg melk met 4,29% vet en 3,66% eiwit. ‘Ondanks haar hoge afkalfleeftijd van 2 jaar en 8 maanden is ze probleemloos en doet ze jeugdig aan.’ Arjan is er wel wijs mee: ‘Ze zit goed in elkaar en heeft een prima aangehecht uier. Ze is een vaars zonder fouten.’ Haar zoon lijkt daarmee op zijn moeder want ook Delta Borax vererft een foutloos profiel.

De jongste generatie staat klaar om invloed te krijgen. Vijf van Lysets dochters zijn donor in Wirdum. Arjan wacht dat niet af. Hij waardeert ook de bloedvoering van Borax bij roodbont en gebruikt de NVI-topper op zijn bedrijf.

Delta Lacoste (v. Groenibo Bram), grootmoeder van Borax
Delta Lacoste (v. Groenibo Bram), grootmoeder van Borax