Delta Borax brengt efficiëntie op internationaal topniveau

Delta Borax

Met een productiefokwaarde van +1295 kg melk met +0,46% vet en +0,12% eiwit is Delta Borax de hoogste vererver voor kilogrammen vet en eiwit in het roodbontaanbod.

Daarbij heeft de zoon van Poppe Freestyle een fokwaarde levensduur van +639 dagen. Dit betekent dat van zijn dochters een extra jaar productieve levensduur mag worden verwacht. Zijn fokwaarde voerefficiëntie van 108 geeft aan dat zijn dochters bovendien 4 procent extra meetmelk produceren uit dezelfde hoeveelheid voer. Met een score van +16% is Borax dan ook een topper voor CRV Efficiëntie. Dochters van Borax produceren ook probleemloos. Met +7% CRV Gezondheid scoort de nieuwe InSire-stier allround goed op alle gezondheidskenmerken, met celgetal (109) en afkalfgemak (108) als uitschieters. In de exterieurcijfers vallen vooral de uierkenmerken op. De uiers zijn ondiep en vast aangehecht en voor achterspeenplaatsing scoort de Borax gemiddeld. Hij vererft de A2A2-variant van het bètacaseïne-eiwit en is met een wat afwijkende afstamming breed inzetbaar in de roodbontpopulatie.

Delta Lyset (v. Jakarta), moeder van Borax
Delta Lyset (v. Jakarta), moeder van Borax

Bewezen robuuste afstamming

Met zijn allround vererving op topniveau scoort Borax ook internationaal zeer goed. Zo is hij de op een na hoogste roodbonte stier op de Duitse totaalindex RZG. In Spanje is Borax de nummer twee in de rangschikking op de totaalindex ICO voor zowel zwart- als roodbonte stieren. Delta Borax stamt uit een van oorsprong Belgische koefamilie die eerder scoorde met de Delta-stieren Listrotto en Goal. De halfzus van deze robuuste gehalteverervers is Delta Lacosta (v. Bram). Vers in haar vierde lactatie produceerde ze op het bedrijf van de familie Van Berkum in Elahuizen tot nu toe al ruim 38.000 kg melk met 4,43% vet en 3,81% eiwit. Een van haar dochters is Delta Lyset. Zij loopt op het CRV-testbedrijf van de familie Van Erp in Midwolda, waar haar vaarzenlijst wordt voorspeld op ruim 10.000 kg melk met 4,29% vet en 3,66% eiwit. ‘Een probleemloze vaars zonder fouten met sterk beenwerk’, zegt Arjan van Erp over de met 83 punten (waaronder 86 voor benen) ingeschreven moeder van Borax. Ze is een dochter van Delta Jakarta, de hoogste dochtergeste stier in het aanbod.