Delta Amplitude, uitschieter voor melk, celgetal en persistentie

Delta Swing, moeder van Amplitude produceerde bijna 50.000 liter
Delta Swing, moeder van Amplitude produceerde bijna 50.000 liter

Een dochtergeteste vader en een moeder met drie lactaties op haar naam. Dat is bijzonder voor een jonge stiervader. De kwaliteiten van deze jonge Delta Amplitude zien we terug in de prestaties van zijn ouders.

Stiervader Delta Amplitude komt uit de combinatie van een dochtergeteste vader, Delta Conan en een al zes jaar oude moeder, Delta Swing. Qua productieaanleg en efficiëntie is Delta Amplitude hét evenbeeld van wat zijn moeder, Delta Swing in de praktijk laat zien. Bij uiers en benen geeft hij juist de sterke genen van Delta Conan door.

Efficiënte, hoge productie

Delta Amplitude zorgt voor economische koeien met een vererving van een fraaie € 422 Inet. Hij combineert een goede fokwaarde voor persistentie (108) met een productieaanleg van +1673 kg melk met vlakke gehalten. Afgaande op zijn hoge fokwaarde voor voerëfficientie (107) hebben zijn dochters voor deze melkproductie 3,5% minder voer nodig.

Hetzelfde beeld zien we bij zijn moeder. Delta Swing (AB 84, v. Bernell) produceert gemakkelijk op CRV-testbedrijf Van Middelaar te Sterksel. Van de eerste naar haar derde lactatie klom ze in lactatiewaarde van 105, via 111 naar 119. Tot nu toe produceerde ze in 1142 dagen 49.935 kg melk met 3,89% vet en 3,40% eiwit. Hans van Middelaar vertelt: ‘Swing geeft in haar derde lactatie na elf maanden nog 46 liter. Ze presteert heel uitzonderlijk. Na een tweelingdracht produceerde ze met gemak zo’n 16.000 liter melk in 305 dagen. Daarbij is ze deze lactatie enkele keren gespoeld en geprikt voor het fokprogramma van CRV en heeft ze continu dezelfde conditie.’

De productiedrang komt niet uit de lucht vallen, Delta Swing is afkomstig uit een tak van de Newhouse Sneekers. Deze koefamilie staat bekend om haar uitstekende producentes. Zo ook de moeder van Swing, Delta Saar (AB 85, v. Danno). Ze noteerde als vaars een lactatiewaarde van 117 op het CRV-testbedrijf Nooijen in Coevorden. Naast Amplitude staat er nóg een kleinzoon van deze Delta Saar bij CRV op stal. Via haar dochter, Delta Snits (AB 85, v. Paragon) is zij ook de grootmoeder van Delta Sturdy (v. Ranger).

Delta Saar (AB 87, v. Danno) is de moeder van Delta Swing
Delta Saar (AB 87, v. Danno) is de moeder van Delta Swing

Gemiddeld groot met goed uier en beste benen

Naast een gemiddelde hoogtemaat zijn benen en uier de sterkste onderdelen van zowel Amplitude als van zijn vader, Delta Conan. De 108 voor totaalexterieur van Amplitude is opgebouwd uit 107 voor uier en 106 voor benen. Vader en zoon vallen op met ondiepe, hoog aangehechte achteruiers, waaronder de spenen iets wijder zijn geplaatst. Ze gebruiken hun benen goed, stappen recht vooruit en vererven een gemiddelde kromming in de hak.

Delta Swing combineert een laag celgetal met hoge productie

Delta Amplitude vererft positief voor alle gezondheidskenmerken. Zijn dochters kalven gemakkelijk af (104) en hij scoort met 106 sterk voor levend geboren kalveren. Vruchtbaarheid en klauwgezondheid zijn op orde. Hij scoort ook nog eens 105 voor uiergezondheid met o.a. 110 voor celgetal. Kenmerkend voor zijn moeder, Delta Swing, is een blijvend laag celgetal. Het is één van de redenen waarom deze actuele stiermoeder haar hoge productie zo gemakkelijk aan kan.