De Jaantje- en de Jane-graaskoeien zijn sterke veelgeefsters

Groenibo 90 Stellando Jane is een fitte honderdtonner
Groenibo 90 Stellando Jane is een fitte honderdtonner

De Jaantjefamilie van de familie Korver uit Nederhorst Den Berg valt al decennia lang op doordat ze met alleen een grasrantsoen ver uitstijgt boven de bedrijfsgenoten. Sinds begin deze eeuw staat deze familie bij VOF Borst-Beemsterboer in Heerhugowaard bekend onder de naam Jane. De sterke boerenkoeien gaan lang mee en staan aan de basis van meerdere dochtergeteste en jonge stieren in het huidige aanbod.

Graaskoeien

In de negentiger jaren bleek Amosdochter Jaantje 166 (AB 85) zes lactaties lang bij Korver opvallend productief, ze haalde lactatiewaardes tot 149. Het rantsoen bestond zomer en winter uit gras. Korver fokte via Lutz en Ronald een Russeldochter, Jaantje 340. Uit haar embryo’s werden bij de familie Borst twee dochters van Jocko geboren. Sjon Borst noemde ze Jaan en Jane. Sjon vertelt: ‘Jane had goede genomics en haar nageslacht bevolkt inmiddels 70% van het koppel dat zomers volledig produceert van gras in de weide en op stal. ‘s Winters voeren we ook voederbieten.’ De Janes zijn sterke, brede, graaskoeien die niet al te groot zijn.’ Janes dochter, Groenibo 20 Ramos Jane (AB 86, v. Ramos) produceerde veel nageslacht dat leidt naar ingezette stieren. Enkele koeien, en de daaruit voortgekomen stieren, lichten we toe.

Groenibo 20 Ramos Jane produceerde veel nageslacht
Groenibo 20 Ramos Jane produceerde veel nageslacht

Fitte honderdtonner

Groenibo 20 Ramos Jane is de grootmoeder van Groenibo 90 Stellando Jane (AB 86). De Stellandodochter produceert bij Borst inmiddels in zeven lactaties 103.028 kilo melk met 4,44% vet en 3,53% eiwit, goed voor 115 lactatiewaarde. Sjon vertelt over haar: ‘Ze is een probleemloze koe in het koppel. Ze heeft blauwtong gehad en is daar helemaal van hersteld. Ze is een heel persistente producente en ik denk dat ze wel weer drachtig wordt. Dan kan ze nog wel een paar lactaties mee.’

Stellando Jane levert dochtergeteste fokstieren en een InSire-stier

Groenibo 90 Stellando Jane leverde in diverse generaties nakomelingen met een kenmerkende bovengemiddelde breedte in de voorhand. Zo is ze de moeder van de roodfactor fokstier Groenibo Bram en grootmoeder van meerdere kleinzonen als de dochtergeteste fokstieren Delta Yeti (v. Endurance) en de Duitse Groenibo Rambo PP (v. Rumba P).

Stellando Jane’s achterkleindochter, Delta Jifke (v. Jakarta), produceerde bij CRV-testbedrijf Nooijen in Coevorden als vaars op een niveau van 108 lactatiewaarde. Zij is de moeder van een jonge InSire-stier Delta Kingdom P Red (v. Launch).

De hoornloze Delta Jolina geeft goede genen door

Uit de eerder genoemde Ramosdochter, Groenibo 20 Ramos verkocht Sjon embryo’s van de stier Snowman. De hieruit geboren Delta Jarima (AB 86) slaagde voor de Delta-test. Tegelijkertijd produceerde haar nageslacht embryo’s in de Delta-nucleus. Zo werd Jarima’s kleindochter, Delta Jolina P (AB 85, v. Laurent) moeder van de fokstier Delta Jawline PP-red. Jolina heeft meerdere goede dochters. Twee van hen, Delta Jodie en Delta Jaike produceren opvallend sterk en hebben beide een zoon in het stieraanbod.

Delta Jolina P (v. Laurent P), moeder van Delta Jawline PP en grootmoeder van Delta Foster PP
Delta Jolina P (v. Laurent P), moeder van Delta Jawline PP en grootmoeder van Delta Foster PP

Delta Jodie P (v. Trust) produceert bij CRV-testbedrijf Van Berkum opperbest. In de tweede lactatie produceerde ze in 305 dagen 15.282 liter melk met 4,04% vet en 3,56% eiwit, goed voor 116 lactatiewaarde. Zij is de moeder van Delta Foster PP (v. Nippon P).

De hoogproductieve Delta Jodie P (v. Trust) is de moeder van Foster PP
De hoogproductieve Delta Jodie P (v. Trust) is de moeder van Foster PP

Jolina’s dochter, Delta Jaike P (v. Sunfit P), produceerde als vaars gedurende 22 maanden lang gemiddeld 36 liter met 4,26% vet en 3,74% eiwit. Ze is de grootmoeder van de hoge levensproductie verervende Flow PP (v. Joskin P).

Delta Jaike (v. Sunfit P) produceerde als vaars gemiddeld 36 liter met 3,74% eiwit.
Delta Jaike (v. Sunfit P) produceerde als vaars gemiddeld 36 liter met 3,74% eiwit.

Oud-donoren bewijzen zich in de praktijk

Actuele oud-donoren uit de Jaantjefamilie bereiken hoge levensproducties. Bij de familie De Cock in Sint-Laureins produceerde Malcolmdochter Delta Joska inmiddels 93.352 liter melk (111 lactatiewaarde). Haar spoeling als pink leverde de fokstier Delta Japan. Joska’s halfzus Delta Jyll (v. Mobile) leverde de fokstier Delta Jacobus (v. Topgear) en zit inmiddels al bijna op 74.000 kg melk bij Midwolder Melkvee van Arjan en Saskia van Erp.

Uit de Jane-familie staan inmiddels meerdere stier- en vaarskalveren in de opfok. De jonge donoren versnellen de genetische vooruitgang. Als die, ooit jonge donoren, vervolgens als oude koe hoge levensproducties realiseren komen de verwachtingen uit. Uiteraard is het vakmanschap van veehouders Borst, Van Erp en De Cock van cruciaal belang en dat pakt fantastisch uit bij koeien uit de succesvolle Jaantjefamilie.