Bacchus Baseline PP legt basis voor witrikaftekening en hoornloosheid

Bacchus Baseline PP
Bacchus Baseline PP

Homozygoot hoornloos, een witrikaftekening en een unieke vetvererving: de jonge stier Bacchus Baseline PP beschikt over een zeldzame combinatie van kwaliteiten.

Aan de basis van Baseline staat de Bacchus Aukje-familie van Jan van de Braak uit Balgoy. Tot enkele jaren geleden was dit een roodbonte koefamilie die weliswaar prima presteerde maar foktechnisch niet interessant was. Dit veranderde toen Van de Braak besloot via de stier Murphy de witrikaftekening in de familie te brengen en een generatie later via Delta Fun P ook het gen voor hoornloosheid. De overerving van de witrikaftekening is dominant en blijft daardoor vele generaties terugkomen.

‘Ik vond de witrikaftekening altijd al mooi en voorzag dat er meer vraag zou komen naar hoornloze stieren’, verklaart Van de Braak deze keuzes. Met de met 87 punten ingeschreven Fun P-dochter Bacchus Aukje 448 W was het direct raak. Een paring met de stier Delta Jacko PP leverde de roodbonte hoornloze witrikstier Bacchus Audy W P op. En uit een paring met Mars Laurent werd Bacchus Chalk RF, een zwartbonte witrikstier geboren. Beide stieren werden ingezet bij CRV.

Ook twee volle zussen van Audy, Bacchus Aukje 465 W P en Bacchus Aukje 466 W P, trokken de aandacht van de foktechnici van CRV. Een contractspoeling van Aukje 465 met Delta Launch PP leverde onder ander het stiertje Baseline PP op.

Bacchus Aukje 448 W (v. Fun P, AV 87), grootmoeder van Baseline PP
Bacchus Aukje 448 W (v. Fun P, AV 87), grootmoeder van Baseline PP
Bacchus Aukje 465 W (v. Jacko PP, AV 86), moeder van Baseline PP.
Bacchus Aukje 465 W (v. Jacko PP, AV 86), moeder van Baseline PP.

Van de Braak heeft inmiddels zijn bedrijf en het grootste deel van de veestapel verkocht. Maar hij is nog eigenaar van een aantal Aukjes waarvan hij de melkgevende dieren gestald heeft bij de koper van het bedrijf en bij een bevriende veehouder. Daar produceerde de moeder van Baseline in haar eerste (lange) lactatie tot nu toe 18.832 kg melk met 4,29% vet en 3,52% eiwit in 526 dagen. Ze is ingeschreven met 86 punten voor algemeen voorkomen met 89 frame, 88 type, 83 uier en 86 beenwerk.

Bacchus Baseline PP heeft de genen voor hoornloosheid en witrikaftekening meegenomen uit zijn familie. Maar met onder andere +1,00% vet en +0,27% eiwit, 107 beenwerk en 107 klauwgezondheid voegt hij hier eigen kwaliteiten aan toe. Zijn moeder produceert na 526 dagen in lactatie nog 33 kg melk per dag met hoge gehaltes en deze persistentie is ook terug te zien in de fokwaarde van Baseline PP (108). Hij past het best op melkrijke koeien met voldoende helling in het kruis. Met een wat afwijkende bloedvoering is hij breed inzetbaar voor veehouders die in één generatie de unieke kenmerken hoornloosheid en witrikaftekening willen inbrengen in hun veestapel.