Actiestier Orange PP bracht familie Versteeg al acht hoornloze vaarskalfjes

Twee van de acht fraaie Orange PP kalveren van de familie Versteeg in Uddel
Twee van de acht fraaie Orange PP kalveren van de familie Versteeg in Uddel

Hij kocht twintig rietjes, kreeg er vijf gratis bij en heeft daar nu al acht mooie vaarskalfjes uit. En er zijn nog meer kalveren onderweg. Arend Versteeg uit Uddel beleeft nog elke dag plezier aan zijn aankoop van rietjes Orange PP. ‘Die investering heeft heel goed uitgepakt’, constateert de veehouder. In een maatschap met zijn vrouw Diana en dochter heeft hij een bedrijf met 60 koeien en 40 stuks jongvee.

Foutloos met hoge gehaltes

‘Vorig voorjaar zag ik dat CRV een actie had met Orange PP. De cijfers van de stier bevielen me wel. Ik gebruik graag vlakke stieren, dat wil zeggen stieren die in de vererving geen fouten laten zien’, vertelt Versteeg. ‘Ik wil koeien fokken waarmee we gemakkelijk kunnen werken. We streven niet naar de allerhoogste melkproductie maar we willen wel de gehalten verhogen. Ook wat dat betreft paste Orange mooi in het plaatje’, legt hij uit.

Versteeg vroeg zijn fokkerijspecialist Roel Toering om de stier eens mee te laten draaien in het StierAdviesProgramma (SAP). ‘Toen daar uitkwam dat hij op veel koeien paste heb ik direct sperma besteld’, herinnert de veehouder zich. Dat Orange homozygoot hoornloos is, was voor hem een extra pluspunt. ‘Als de kalveren hoornloos geboren worden scheelt dat een ingreep en groeivertraging’, legt Versteeg uit.

Fokwaarden royaal bovengemiddeld

Een jaar later zijn op het bedrijf van de familie Versteeg al tien rood- en zwartbonte Orangekalfjes geboren, er zijn nog kalveren onderweg en er zitten zelfs nog enkele rietjes in het vat. De goede bevruchtingscijfers van Orange komen er op dit bedrijf dus heel mooi uit. Daarbij hebben de veehouders het geluk dat ze tot nu toe nog maar twee stiertjes kregen.

‘Van de acht vaarskalfjes hebben we haarmonsters genomen voor merkeronderzoek’, vertelt Versteeg. ‘Van zes daarvan hebben we inmiddels de uitslag binnen en dat ziet er heel goed uit. De cijfers van de stier komen er duidelijk uit’, constateert hij. Zo blijken de merkerfokwaarden voor gehaltes van de Orangekalveren beduidend hoger dan die van het gemiddelde van het jongvee, resulterend in 70 euro extra Inet. Daarbij scoren deze kalveren ook op gezondheidskenmerken bovengemiddeld. Alles wijst er dus op dat deze dieren zullen uitgroeien tot koeien die gemakkelijk melk met hoge gehalten produceren.

Merkeronderzoek bewijst PP

Omdat Orange homozygoot hoornloos is zijn alle kalveren van deze stier genetisch hoornloos. De merkerfokwaarden van de kalveren van de familie Versteeg laten zien dat er eentje zelfs homozygoot hoornloos is, dat wil zeggen dat in de toekomst alle kalveren van dit dier -ongeacht hun vader- ook hoornloos zullen zijn. ‘We hebben eerder al andere hoornloze stieren gebruikt en dat komt er nu dus ook uit’, verklaart de veehouder. ‘Het is mooi dat we dit met merkerfokwaarden in beeld krijgen.’

CRV Fokkerij

CRV Fokkerij is de app van CRV die u ondersteunt in de fokkerij. Zo brengt CRV Fokkerij overzichtelijk de fokkerijgegevens van uw dieren in beeld waardoor u betere fokkerijbeslissingen kunt nemen. Bent u benieuwd wat CRV Fokkerij voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met uw eigen fokkerijspecialist of bezoek de CRV website. Geïnteresseerd in Orange PP? Bekijk zijn cijfers in de webshop.